De Holland Acht - hier geofotgrafeerd tijdens de World Cup - met de 'Delftse Twee': Olivier Siegelaar (vijfde van rechts) en Peter Wiersum (geheel rechts).
De Holland Acht - hier geofotgrafeerd tijdens de World Cup - met de 'Delftse Twee': Olivier Siegelaar (vijfde van rechts) en Peter Wiersum (geheel rechts).

Delftenaren succesvol op de Spelen

sport

De Holland Acht won zaterdag brons op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In deze acht zaten twee Delftse alumni; Olivier Siegelaar en Peter Wiersum. Donderdag won de Delftse roeister Chantal Achterberg zilver met de Vrouwendubbelvier. 

Ook de mannen leverden afgelopen weekend mooie prestatie. Het was al twaalf jaar geleden dat de Mannenacht van Nederland voor het laatst een Olympische Medaille binnen heeft gehaald.

Toen wonnen ze zilver op de Olympische Spelen in Athene. Olympisch Goud is voor het laatst in 1996 behaald door de Holland Acht in Atlanta. In aanloop naar Rio werd er al voorzichtig gedroomd dat hier dit jaar verandering in zou komen. Mede door de prestatie op de World Cup in Luzern waar de Holland Acht in mei de Europese kampioen Duitsland en Wereldkampioen Groot-Brittannië versloeg.

Is brons dan een teleurstelling? Dat zeker niet. De ploeg heeft alles gegeven en een zeer sterke race gevaren. Wat de Holland Acht in het tweede deel van de race heeft laten zien zorgde voor een euforisch gevoel bij elke Lagaaier die mee aan het kijken was. Olivier Siegelaar geeft zelf ook aan trots te zijn op de prestatie "Vier jaar geleden waren we een halve seconde te langzaam voor een medaille, natuurlijk geniet ik nu!", reageerde hij. "Ik roei nu twaalf jaar in de Nederlandse ploeg, hier heb ik elke dag voor geroeid. Twee keer per dag kapotgaan en daarnaast alle krachttrainingen."

Olivier Siegelaar kwam in 2005 aan bij de Delftse Studenten Roeivereniging 'Laga'. Hij studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. In korte tijd roeide hij zich naar de top van Nederland. In 2008 mocht hij voor het eerst op een Olympische Spelen starten en ook in 2012 startte hij op de Olympische Spelen in Londen. Na de Spelen in Londen stopte Siegelaar met roeien. Hij begon met werken in New York. Al snel kwam hij er achter dat hij nog niet klaar was met het roeien en keerde hij terug naar Delft. Na een jaar in een skiff te hebben geroeid sloot hij zich weer aan bij de roeibond.

Peter Wiersum kwam aan in Delft in 2003, waar hij aan zijn studie Lucht en Ruimtevaartechniek aan de TU Delft begon. Hij begon bij de roeivereniging Proteus-Eretes, maar snel wist hij de wereldtop te bereiken als stuur van de lichte acht in 2007.  Vanaf 2008 heeft hij de Holland Acht gestuurd en is ook twee keer met de Holland Acht naar de Olympische Spelen geweest. Vorig jaar heeft hij de top van de zware roeiers van D.S.R.V. 'Laga' begeleid als coach.