Afbeelding

Hemd van het Lijf: Bob van der Wilk

vaste rubrieken

De 68-jarige Delftenaar doet van 19 tot en met 22 juli mee aan de Vierdaagse van Nijmegen. Het wordt zijn veertigste èn laatste keer.

1. Waarom wilde je per se bij SportArt worden gefotografeerd?
"Dit is de plek waar ik regelmatig sportief bezig ben. Ik kom hier twee keer per week met m'n vrouw sporten. Op m'n shirt, die ik ook tijdens de Vierdaagse ga dragen, staan onze twee kleinkinderen."

2. Hoe kwam je ooit op het idee de Vierdaagse te gaan lopen?
"Toen ik een jaar of elf, twaalf jaar was, kreeg een vriend me zo gek om lid te worden van een wandelvereniging in Spoorwijk. Sindsdien heb ik aan vele wandeltochten meegedaan. Zodoende deed ik in 1961 voor het eerst mee aan de Vierdaagse. Toen ik verkering kreeg en later ging trouwen, heb ik meerdere edities overgeslagen. Totdat m'n vrouw me begin jaren '80 aanspoorde weer te gaan lopen."

3. Je hebt dus al heel wat kilometers in de benen?
"Al meer dan 25.000. Ik heb dat jarenlang bijgehouden in een boekje."

4. Wat vind je zo mooi aan wandelen?
"De natuur. En als je met een groep loopt is dat hartstikke gezellig. Bovendien: aan wandelen heb ik geen hekel, het gaat vanzelf. Ik heb in het verleden ook nachttochten gedaan. Vertrokken we 11 uur 's avonds en dan kom je om 9 uur 's morgens aan. Dan was ik wel een beetje moe, ja."

5. Gaat de Vierdaagse na 39 keer niet een beetje vervelen?
"Mij niet. Ik heb alle afstanden nu wel gelopen. Tijdens m'n diensttijd liep ik met bepakking en de routes zijn in de loop der jaren weleens aangepast. Maar ik loop 'm dit jaar voor het laatst. Ik wilde met een rond getal eindigen. En na veertig keer is het wel een keer genoeg geweest. Ik ben nu gezond en ga niet door totdat ik met een stok loop. Ik blijf wel gewoon andere wandeltochten doen."

6. Moet je een beetje gek zijn om zo vaak mee te doen?
"Er zijn veel mensen die 'm twee, drie keer lopen en het dan genoeg vinden, ja. Maar voor mij is het een soort verslaving, denk ik. Als de Vierdaagse weer voorbij is ben ik altijd al gauw weer bezig met de volgende editie."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik denk ik wat meer tussen de mensen proberen te staan dan Bas Verkerk heeft gedaan. Meer naar de burgers luisteren. Verder zou ik regelmatig door de stad fietsen om te kijken hoe de straten erbij liggen. Op veel plekken liggen stenen los, zitten kuilen en soms ontbreken zelfs stenen. Levensgevaarlijk."

8. Ben je weleens verdwaald?
"Nog nooit. Toevallig hoorde ik van Joop Bommelé dat er vorig weekend tijdens een tocht van wandelsportvereniging Bomenwijk deelnemers verdwaald waren in de Delftse Hout. Hoe kun je daar verdwalen?"

9. Is de Vierdaagse veel veranderd?
"Het is veel groter geworden. In de begin jaren vertrokken we vanaf een restaurant met maar één in- en uitgang. Dat was, omdat er toen nog 14.000 wandelaars meededen, te doen. Tegenwoordig vertrekken we vanaf een veel grote locatie en met drie keer zoveel deelnemers. Vroeger hadden we startkaarten waar op verschillende momenten in werd geknipt, tegenwoordig gaat alles veel meer elektronisch."

10. Wie wandelt wordt 100, zeggen ze. Jij ook?
"Ik hoop het, ja. Ik hoop alleen niet dat ik dan van alles mankeer. Momenteel ben ik al zeven jaar met pensioen en helemaal gezond. Wat wil je nog meer? Het is goed om in beweging te blijven. We zitten hier bij SportArt twee keer per week met een ploeg bij elkaar. Ook voor de sociale contacten is het hartstikke goed. Ik heb altijd weer zin om hierheen te gaan."