Rob Linthorst en Wim J. Smit aan de lange tafel waarin het stuk zich grotendeels afspeelt. (foto: Jesper Neeleman)
Rob Linthorst en Wim J. Smit aan de lange tafel waarin het stuk zich grotendeels afspeelt. (foto: Jesper Neeleman)

Linthorst en Smit zijn gek op toneel, dus gaat 'De gek van Delft' op herhaling

cultuur

DELFT - Tijden dat het Delftse amateurtoneel floreerde en toonaangevend was, liggen ver achter ons. Oude rotten Rob Linthorst en Wim J. Smit hopen dat oude tijden met hun stuk 'De gek van Delft' zullen herleven. Letterlijk en figuurlijk.

Beide mannen manoeuvreren zich al een leven lang op en rond de planken. Ze maakte de gouden jaren van het Delftse amateurtoneel mee. Toen mensen letterlijk in de rij stonden voor de voorstellingen in Delft. Toen je door strenge ballotages moest om aan een stuk mee te mógen doen. En het betalen van de huur en kostuums nooit een probleem was.
Hoe anders is dat nu. Potentieel publiek komt haast om in de ruime keuze om de vrije tijd in te delen. Regisseurs zijn blij als een stuk volledig bezet is. Rob Linthorst en Wim J. Smit waren afgelopen jaren niet meer zo actief in de toneelwereld. "Totdat een oude kennis van het Delfts Toneel Gezelschap, waarvan ik één van de oprichters ben, vorig jaar vertelde dat het allemaal niet meer zo makkelijk ging", vertelt Smit. "Het is gewoon niet meer zoals in onze tijd.", voegt Rob Linthorst daar aan toe. Het verzoek was om weer eens een mooi stuk neer te zetten. Na enig nadenken kwam Smit tot de conclusie dat hij zich wel weer wilde inspannen voor het DTG. Dus haalde hij een stuk uit de kast dat hij in de jaren '90 schreef: De gek van Delft. Hij schreef dit verhaal voorafgaand aan het feest waarop Delft vierde dat het 750 jaar stadsrechten had. Het werd voor het pleintje van het Legermuseum uitgevoerd. Publiek verzamelde bij het oude Waagtheater en voer met rondvaartboten richting Legermuseum, alwaar zij Rob Linthorst zagen schitteren in de rol van Baljuw. Smit wilde dat Linthorst ook dit keer die rol zou vervullen. Dat gaat dit weekend voor het eerst gebeuren. "Het is een beetje een gek en hilarisch verhaal", zegt Linthorst. "Het is een soort middeleeuwse klucht die zich afspeelt op Sacramentsdag en rond de tijd dat Delfts stadsrechten kreeg", vervolgt Smit. Het stuk hangt van historische feiten aan elkaar, met bijvoorbeeld een rol voor Floris de vijfde, maar is verder een verzonnen verhaal. Het gaat over de verwaande, naïeve maar ook aandoenlijke Baljuw van Delft die door Floris de vijfde voor de gek wordt gehouden omdat hij de jonge vrouw van de baljuw wil bezitten. "Uiteindelijk gaat het in het stuk over de strijd om de macht", legt Linthorst uit. "Toen ik het voor het eerst speelde was ik 50 jaar. Nu ben ik 73, dus ik heb me wel afgevraagd of ik het nog kan." Of het zwaarder is? "Tjah, ik kan daar nog weleens dramatisch over doen", antwoordt Linthorst, "Maar als je eenmaal bezig bent gaat het prima." Het scheelt bovendien dat hij tijdens een deel van het stuk in bed ligt. "De teksten moest ik weer helemaal opnieuw leren, maar je gaat al gauw dingen herkennen van toen, dan is het weer heel vertrouwd. Ik deed de laatste tijd vooral kleinere producties. Het mooie aan dit stuk is dat het heel sfeergevoelig is en ik vind het leuk om weer met een hele groep aan het werk te zijn."
De gek van Delft gaat zaterdag 23 april in het Falie Begijnhoftheater aan het Rietveld 49 in première. Daarna volgen nog voorstellingen op 29 en 30 april, op 7 en 8 mei, op 3,4 en 5 juni en op 10 en 11 juni.
Zie voor nog meer informatie over De gek van Delft de website www.delftstoneelgezelschap.nl.