Afbeelding

Sanne Barkhuysen

vaste rubrieken

Sanne Barkhuysen (27) is één van de initiatiefnemers van De Delftse Nieuwe, een talentontwikkelingsprogramma voor talentvolle, muzikale jongeren die hun professionaliteit willen vergroten.

1. Waarom wil je voor SPOD worden gefotografeerd?
"Eigenlijk ben ik echt een VAKmeisje, want daar heb ik toneel- en trompetles gehad, maar voor muzikanten is SPOD het epicentrum. Hier kun je prima oefenen en zijn altijd stoere mannen die je kunnen helpen."

2. Wat is De Delftse Nieuwe?
"Talentvolle jongeren kunnen op 12 maart in de VAK workshops volgen in techniek, arrangementen of podiumpresentatie. Hieraan is op 6 april voor een aantal acts een podiummoment in STECK gekoppeld. Het uiteindelijke doel is om jong Delfts talent een podium te geven."

3. Is er in Delft veel muzikaal talent?
"Er zullen altijd leuke jonge mensen zijn die graag muziek willen maken, maar die vinden niet altijd de weg naar het podium. Wij willen ze helpen door hun performance te verbeteren en ze in contact te laten komen met mensen die ze verder kunnen helpen."

4. Hoe kwam je op dit idee?
"Ik heb in de zomer mijn opleiding culturele en maatschappelijke vorming afgerond. De VAK wilde iets met jongeren en talentenontwikkeling doen. Puck de Keyser en ik hebben de handschoen opgepakt en dit programma samengesteld. Het leuke is dat de workshops niet gegeven worden door VAKdocenten, maar door professionals die er iedere dag mee bezig zijn."

5. Heb je zelf veel met muziek?
"Ik ben trompettiste bij Mama Franko; wij zijn hier bij SPOD ontstaan. We zijn stap voor stap gegroeid en hebben al heel wat optredens, ook buiten Delft, gedaan. Volgende week zaterdag staan we in Ciccionina."

6. Had jij, in jouw tijd, iets aan De Delftse Nieuwe gehad?
"Ik had er zeker wijzer van geworden, maar in onze tijd waren er meer faciliteiten. Wij begonnen bij SPOD, speelden op het Open Podium van buurthuis De Wending, de SkateJam en het Open Podium van Café Vlaanderen. Nu is er minder voor jongeren. STECK en Ciccionina zijn er, maar het is een grote gok om een jonge artiest zonder ervaring in te plannen. Daarom is het goed als zij bijdragen aan dit soort projecten."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik investeren in een laagdrempelig productiehuis voor jonge Delftenaren, waar zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Hierbij gaat het niet alleen om financieren, maar juist om aandacht, begeleiding en netwerken."

8. Moet Delft op muzikaal gebied het nieuwe Den Haag worden?
"Absoluut niet. Delft is Delft en daar moeten we trots op zijn. Als je hier goed bent, wordt al snel het stickertje Den Haag op je geplakt. Daarom heet het ook De Delftse Nieuwe. Als iets nieuw is, wordt het al snel in een hokje geplaatst. Zo werd Mama Franko jaren geleden het nieuwe Mala Vita genoemd. De Delftse Nieuwe is in die zin een geuzennaam."

9. Voor wie is De Delftse Nieuwe bedoeld?
"Voor jonge muzikanten in Delft die hun muzikale, maar ook hun organisatietalenten willen verbeteren. Verder zijn artiesten die hun sporen al hebben verdiend natuurlijk ook altijd welkom om een inspiratie te zijn voor de jongeren. Aanmelden kan via facebook.com/dedelftsenieuwe/.

10. Wanneer is het project geslaagd?
"Als we meer jonge Delftse muzikanten op de Delftse podia te zien zijn. Verder is het leuk als er veel jongeren op af komen. Binnen een bruisende popcultuur moet ook ruimte zijn voor een nieuwe generatie. Verder zou het al geweldig zijn als één van de acts aan de Peter Tetteroo-bokaal meedoet tijdens Westerpop."