De Holland Acht met de 'Delftse Twee' Olivier Siegelaar (vijfde van rechts) en Peter Wiersum (geheel rechts).
De Holland Acht met de 'Delftse Twee' Olivier Siegelaar (vijfde van rechts) en Peter Wiersum (geheel rechts).

'Delftse Twee' roeien zich met Holland Acht naar Olympische Spelen in Rio

sport

DELFT – Roeier Olivier Siegelaar en stuurman Peter Wiersum nemen in augustus met de Holland Acht deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De 'Delftse Twee' hoopt op scheepsrecht en eremetaal tijdens hun derde Olympische deelname.

Door: Dennis van den Berg

De Holland Acht heeft een goede voorbereiding op de deelname aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro achter de rug. Eind mei waren de roeiers hun Engelse en Duitse concurrenten te snel af tijdens de World Cup wedstrijd in Luzern, Zwitserland. Niet lang daarvoor werd door de Holland Acht ook al goud veroverd in de wereldbekerwedstrijd in het Italiaanse Varese. Stuurman Peter Wiersum is in zijn nopjes met beide prestaties, al legt de zege in Luzern voor hem gevoelsmatig het meeste gewicht in de schaal: "Je wint daar toch van de Olympisch kampioen Duitsland en de wereldkampioen Groot-Brittannië." Wiersums connectie met Delft ontstaat in 2003, als hij met zijn studie Lucht- en Ruimtevaartechniek aan de TU Delft start. Bij zowel Proteus-Eretes, de club waar hij lid van is en waar hij jarenlang zelf roeit, als Laga, waar hij enige tijd de zware roeiers heeft gecoacht, is Wiersum een welkome en graag geziene gast.

Klein wonder
De andere helft van de 'Delftse Twee', Olivier Siegelaar, is een Lagaaier sinds zijn studententijd: in 2005 sluit hij zich aan bij de roeivereniging, wanneer hij aan de TU Werktuigbouwkunde gaat studeren. Hij roeit zich in een kort tijdbestek naar de Nederlandse top en doet in 2008 en 2012 met de Holland Acht mee aan de Olympische Spelen van respectievelijk Beijing en Londen, net als Wiersum. Dat Siegelaar nu voor de derde keer van de partij is, mag je een klein wonder noemen. Na de Spelen in Londen stopt hij namelijk helemaal met roeien: "Ik was 25 jaar en dacht dat het tijd was om me op mijn maatschappelijke carrière te richten. Ik verkaste voor mijn werk naar New York. Maar eenmaal daar, merkte ik al snel dat ik het roeien enorm miste. Toen heb ik de knoop doorgehakt en ben ik teruggekomen naar Nederland." Omdat Siegelaar in zijn periode in de Verenigde Staten absoluut niet geroeid heeft, traint hij zich bij Laga eerst in vorm voordat hij zich weer aansluit bij de Holland Acht in Amsterdam.

Eremetaal binnen handbereik
Drie keer kan scheepsrecht worden voor de 'Delftse Twee'. Op de twee voorgaande Olympische Spelen eindigt de Holland Acht telkens net niet op het podium. Maar in de aanloop naar Rio zijn de resultaten dermate goed, dat Olympisch eremetaal in augustus binnen handbereik lijkt. Wiersum en Siegelaar zijn beiden nog nooit in Zuid-Amerika geweest, maar het Braziliaanse klimaat schrikt hen niet af. "Als wij er zijn, is het daar winter. Qua warmte zal het dus wel meevallen, een beetje zoals de zomer in Nederland", denkt Siegelaar.
Om optimaal voorbereid te zijn, zijn de Holland Acht onlangs nog op hoogtestage geweest in de Oostenrijkse bergen. Trainen in de ijle lucht helpt om het lichaam meer rode bloedcellen aan te laten maken om zo gemakkelijker zuurstof op te kunnen nemen.