De Delftse zonneauto kwamen tijdens de testrit niet bepaald heelhuids uit de strijd.
De Delftse zonneauto kwamen tijdens de testrit niet bepaald heelhuids uit de strijd.

Zonneauto vliegt tijdens testrit uit de bocht

sport

DELFT - Zonneauto Nuna 8S van het Nuon Solar Team is afgelopen week tijdens een testrit van de baan geraakt en beschadigd.

De studenten van het Nuon Solar Team vertrekken volgende week naar Zuid-Afrika om deel te nemen aan de Sasol Solar Challenge en moeten nu alles op alles zetten om hun zonneauto nog op tijd te herstellen.
De crash gebeurde op het RDW-terrein in Lelystad. De zonneauto van de TU Delft slipte en raakte van de baan. Wat de slip precies veroorzaakt heeft, is nog onbekend en wordt onderzocht. Ook de opgelopen hoeveelheid schade is nog onduidelijk.
De coureur van de auto is in elk geval niet gewond geraakt. "Ik ben erg geschrokken toen Nuna slipte, maar bleef goed op mijn plek zitten dankzij de Dyneema gordels van DSM", reageer coureur David Kester. "Hopelijk beïnvloedt dit niet onze kans om te winnen."

Fikse tegenslag
Het team van de TU Delft vertrekt aanstaande dinsdag al met hun zonneauto naar Zuid-Afrika voor de Sasol Solar Challenge. Dat de auto beschadigd is, is een fikse tegenslag voor de zevenvoudig wereldkampioen zonneracen. "We hebben nog maar zes dagen de tijd om de auto race klaar te krijgen", vertelt teamleider Sjoerd Stevens. "Zoals het er nu naar uitziet, wordt het nachtwerk om alles te herstellen en kunnen we minder testen dan we hadden gehoopt. Maar we willen winnen en gaan alles op alles zetten om Nuna volledig te herstellen voor de race."
Het Nuon Solar Team doet van 24 september tot en met 1 oktober mee aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Het team dat hier in acht dagen tijd de meeste kilometers aflegt op de openbare weg, heeft gewonnen. Het Nuon Solar Team, dat favoriet is voor de titel, hoopt dit jaar ruim 4500 kilometer te rijden.
Om dit te bereiken hebben de Delftse studenten het afgelopen jaar gewerkt aan nieuwe innovaties die hun zonneauto nog sneller en effectiever maken. Deze nieuwe geheime wapens zullen op 20 september bekend gemaakt worden.