De WASUB VI in actie.
De WASUB VI in actie.

Onderzeeër TU Delft wint European International Submarine Races

Algemeen

Het TU Delft studententeam WASUB heeft met haar mensaangedreven onderzeeër de European International Submarine Races gewonnen.

De onderzeeër legde het parcours met een sprint rechtdoor, een U-bocht en een slalom af in een recordtijd van 78,3 seconden, ruim 6 seconden sneller dan het vorige record. Hiermee was het team ruimschoots sneller dan alle concurrentie, bestaande uit studententeams van over de hele wereld. Piloot Bram Bronswijk kijkt tevreden op zijn race terug. "Alles viel op zijn plek, ik had de boot volledig onder controle."

Aan het succes van het WASUB VI team, bestaande uit 25 studenten, ging een flinke periode van ontwerpen, bouwen en testen vooraf. Slotstuk van de testfase was een 100 meter sprint tegen Olympisch zwemmer Kyle Stolk, vorige maand. Op deze dag won de onderzeeër met een nipt verschil van 1,44 seconden van de zwemmer. 

In het grote marinebassin van de European International Submarine Races was de boot in staat nog harder te varen op de uitdagende 170 meter van het bochtige parcours en een tijd van 78,3 seconden neer te zetten. Behalve de rondetijd werd ook de absolute topsnelheid gemeten, op maar liefst 7,32 knopen.

Piloot
De race vergt bijzonder veel van de piloot in de boot, die tegelijk trapkracht levert en zich moet manoeuvreren door het bochtige parcours. Een uitdagende prestatie voor de piloot in duikuitrusting in een met water gevulde onderzeeër- op 5 meter diepte. Omdat niet iedereen hiervoor geschikt is, zijn na een uitgebreide selectie twee piloten gekozen die erg sportief zijn en veel duikervaring hebben.