De Delftse Solar Boat heeft dankzij een bijzonder ontwerp een zeer geringe waterweerstand.
De Delftse Solar Boat heeft dankzij een bijzonder ontwerp een zeer geringe waterweerstand.

Solar Boat TU Delft als inspiratiebron voor Rijkswaterstaat

Algemeen

Hoe de binnenwateren er in de toekomst uitzien, daar hebben studenten van het TU Delft Solar Boat Team wel een goed beeld van. Op de Innovation Expo die afgelopen donderdag in Amsterdam plaatsvond, lieten zij het ontwerp van hun Solar Boat zien aan Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Rijkswaterstaat.

De met zonnepanelen bedekte boten waren een bijzondere verschijning op de Expo. Ze maken niet alleen uitsluitend gebruik van zonne-energie, maar weten dit ook nog eens op een extreem efficiënte manier om te zetten in snelheid.

Het studententeam heeft in 2014 een speciaal soort draagvleugels ontwikkeld waarbij de boot nog maar twee kleine raakpunten heeft met het water. Zo is de waterweerstand ongeveer net zo groot als wanneer je je hand door het water haalt en kunnen er dus veel hogere snelheden worden behaald met minder vermogen. Daarnaast levert het ook nog eens spectaculaire beelden op. Met dit principe heeft het team in de vorige editie van de Dutch Solar Challenge de Design Award gewonnen.

Elke twee jaar bouwt het TU Delft Solar Boat Team een nieuwe solar boat met als doel het winnen van de Dutch Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonneboten dat dit jaar van 2 tot 9 juli zal plaatsvinden in Amsterdam en Friesland. Aan deze wedstrijd zullen 35 teams van over de hele wereld deelnemen. Het TU Delft Solar Boat Team heeft de race al twee keer gewonnen.