De Nuna reed al door verre en warme oorden, maar staat woensdag in Scheveningen.
De Nuna reed al door verre en warme oorden, maar staat woensdag in Scheveningen.

Strandbezoekers kunnen telefoon opladen aan de zonneauto

Algemeen

Normaal gesproken gebruiken badgasten in Scheveningen de zon om bij te bruinen en zichzelf op te laden. Aanstaande woensdag kunnen ze ook hun smartphones, tablets en zelfs elektrische fietsen opladen met energie van de zon. Het Nuon Solar Team staat dan de hele dag bij de pier om met de badgasten het piekvermogen van hun zonnepaneel te testen.

 Het Nuon Solar Team heeft zich bewezen als snelste en meest efficiënte zonneraceteam ter wereld. Afgelopen najaar wonnen ze met hun race-auto Nuna voor de zesde keer de World Solar Challenge in Australië. Dit jaar doen ze voor de tweede keer een gooi naar de winst van de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Bij racen zonder een druppel brandstof is het zo slim mogelijk gebruik maken van de energie van de zon een doorslaggevende factor. De race-auto Nuna wordt voor elke race opnieuw gebouwd en aangepast volgens de laatste technieken.

 Winnen is niet het enige doel van het team; "Met het zonneracen willen we mensen laten zien wat er mogelijk is met de kracht van de zon", zegt Winnifred Noorlander, één van de coureurs tijdens de race door Zuid-Afrika. Daarom staat het team komende woensdag in Scheveningen om met strandbezoekers te testen hoeveel vermogen hun zonne-auto aan kan. "Daarbij is het handig voor de strandbezoekers dat ze hun smartphone of tablet kunnen opladen op het strand, waar normaal geen stopcontacten zijn."

"Voor ons is deze actie ook een mooie gelegenheid om te zien wat ons zonnepaneel maximaal aankan", vertelt electrical engineer David Kester. "We hebben de apparatuur om maximaal 150 apparaten aan Nuna op te laden. We willen testen of Nuna zoveel apparaten tegelijkertijd aan kan." Kester roept badgasten dan ook op om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen naar de Pier. "We denken dat Nuna wel 150 smartphones op kan laden, maar wanneer er ook laptops of elektrische fietsen bijkomen, wordt het spannender. We dagen de strandbezoekers uit om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen en zo met ons het piekvermogen van Nuna te testen."

Het Nuon Solar Team neemt dit jaar van 24 september tot en met 2 oktober deel aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika met zonneauto Nuna8s.