De eerste editie van Student Doet werd afgesloten met een benefietconcert waar ruim 2300 euro is opgehaald voor Voedselbank Delft. (Foto: Koos Bommelé)
De eerste editie van Student Doet werd afgesloten met een benefietconcert waar ruim 2300 euro is opgehaald voor Voedselbank Delft. (Foto: Koos Bommelé)

Studenten tonen Delft hun dankbaarheid

Algemeen

DELFT - Op Dinsdag 31 mei is er in Delft een nieuwe traditie geboren, namelijk ‘Student Doet’. Studenten van de TU, Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland zijn Delft en de Delftenaren erg dankbaar dat ze met open armen ontvangen worden en dat ze de mogelijkheid krijgen om zich hier te ontwikkelen als student. Afgelopen dinsdag deden verschillende studenten door heel Delft vrijwilligerswerk om iets terug te doen voor Delft en voor de inwoners. Op deze manier toonde de studenten hun dankbaarheid. 

Door Sara Tholenaars

De traditie ‘Student Doet’ is georganiseerd door de stichting SVD (Studenten Vrijwilligerswerk Delft). Dit heeft de SVD samen bedacht met ORAS. Zij wilden een manier bedenken om studenten en Delftenaren bij elkaar te brengen en kwamen samen tot de conclusie dat dit een goede manier zou zijn. Student Doet is iets wat de SVD goed kan organiseren, aangezien zij een platform zijn voor maatschappelijke organisaties die vrijwilligerswerk voor studenten aanbieden. Inmiddels bieden ruim 75 organisaties via SVD vrijwilligersvacatures aan. In totaal doen er zeven studenten-, zes sport- en elf studieverenigingen mee aan dit mooie initiatief. Als afsluiting vond er dinsdag een benefietconcert plaatst op de markt. De opbrengst van de kaartjes werd gedoneerd aan Voedselbank Delft. De mensen konden het bedrag zelf bepalen vanaf 1 euro. 

Succesvolle dag
Voorzitter van de SVD, Niels Verheugd was samen met andere studenten al vroeg op om alles voor het benefietconcert klaar te zetten en te zorgen dat alles in lopende lijnen zou verlopen. “Om 7.15 uur stond ik al op de markt om spullen van de leveranciers in ontvangst te nemen. Toen kon het opbouwen beginnen. Het heeft een halve dag geduurd om alle hekken en bordjes op de juiste plek te plaatsten en om het podium op te zetten. Om 15.00 uur begon een DJ al rustig wat muziek te draaien om de mensen op de markt alvast warm te maken voor wat nog zou komen. Toen konden de mensen zonder ticket het terrein op. Om 17.00 uur begonnen we met het controleren van de tickets”, vertelt Niels Verheugd.

Op de dag zelf werd er in en rondom Delft door verschillende studenten vrijwilligerswerk verricht. Zo is er een clean-up geweest in het Delftse Hout, Is de kinderboerderij opgeknapt en is er een mooie muurschildering gemaakt. Deze acties kwamen uit verschillende studentenverenigingen. Ook heeft de SVD een sportdag georganiseerd die in de toekomst herhaald zal worden. De SVD is heel blij met hoe de dag is verlopen en heeft zich tot doel gesteld om deze traditie elk jaar te herhalen.

De SVD gaat met Kerst langs de deuren van ouderen met een samengesteld pakket. Ze biedende ouderen dan het pakketje en een praatje aan. Ook zorgen zij dat er met Sinterklaas een Sint langs de scholen gaat. 

Benefietconcert
Ter afsluiting van Student Doet, vond er dinsdag van 17.00 uur tot 22.00 uur een benefietconcert plaats waar jong en oud kon samenkomen. Tijdens het benefietconcert traden er verschillend studenten-muzikanten op om geld op te halen voor Voedselbank Delft. Lokale ondernemers verzorgde het eten en drinken. Delftenaren konden via een ticketsysteem online hun kaartjes kopen, ook was er de mogelijkheid om contant af te rekenen op de markt. “Het liep sneller vol dan dat ik had gedacht, dus dat was wel erg positief. Ik vond het heel gaaf om te zien dat er zoveel mensen waren kwamen opdagen. Het waren ook niet alleen maar studenten, het waren ook gezinnen die er genietend tussen stonden. We hebben deze dag namelijk niet georganiseerd zodat de studenten iets te doen hadden, maar het was juist de bedoeling om iedereen bij elkaar te brengen en dat is tijdens deze editie van Student Doet erg goed gelukt.

Tijdens het benefietconcert was ook onze burgemeester aanwezig om de geboorte van deze nieuwe Delftse traditie mee te vieren. “Veel studenten zetten zich in voor onze mooie stad. Tijdens het evenement Student Doet was dit heel zichtbaar. Er zijn verhoudingsgewijs veel studenten in de stad en dat wringt soms ook. Daarom is het goed dat partijen steeds meer met elkaar optrekken en eraan werken om het samenleven in de stad te verbeteren. Hopelijk krijgt het evenement een vervolg en wordt het elk jaar groter door meer studenten te betrekken. Dit soort acties en momenten, waarbij de hele stad samenkomt zijn belangrijk voor Delft”, aldus Marja van Bijsterveldt

Het benefietconcert was een groot succes, want uiteindelijk is er ruim 2300 euro opgehaald voor Voedselbank Delft.

Warm ontvangst
Oorspronkelijk komt Niels uit Brabant. Toen hij naar Delft verhuisde voor zijn studie voelde hij al meteen een warm ontvangst. “Het warme ontvangst kwam niet alleen van mijn vrienden en huisgenoten, maar ook door de stad zelf. Er hangt zo’n fijne sfeer in Delft en die sfeer voelde ik al vanaf het eerste moment dat ik een stap in Delft zette. Ik vind het zo fijn dat ik hier kan en mag wonen, studeren en mijn leven hier kan en mag leiden. Delft heeft mij al heel veel moois bezorgd. Ik ben hier erg dankbaar voor en ik vind dat wij als studenten dat meer mogen uiten”, vertelt Niels.

Onze fotograaf Koos Bommelé was tijdens het benefietconcert aanwezig om foto’s te maken. Ben je benieuwd naar de foto’s? Kijk dan op www.delftopzondag.nl