Masja, Joke en Margreet
Masja, Joke en Margreet

Passie met een gouden rand: Joke, Masja en Margreet

Algemeen

DELFT - Het Stadsdiakonaat Delft is een vrijwilligersorganisatie die op individuele basis hulp biedt voor elke Delftenaar. Joke Tummers, Masja van den Ende en Margreet de Pater vertellen meer over de organisatie en het werk van vrijwiliigers

Door Sara Tholenaars

Binnen het Stadsdiakonaat Delft hebben alle vrijwilligers één ding gemeen, namelijk dat zij zich inzetten voor de medemens. Het gaat binnen de organisatie echt om helpen en geholpen worden. De Delftenaren staan klaar voor elkaar. Al 50 jaar biedt het Stadsdiakonaat hulp. 

50 jaar
Het Stadsdiakonaat (vroeger heette het interkerkelijk Jongeren Diakonaat) bestond in september 50 jaar. In 1971 werd de organisatie opgericht door een groep jongeren. Zij vormden een discussiegroep maar wilden niet langer praten maar concreet iets doen voor mensen. Zij hebben toen contact opgezocht met mevrouw Meinema. Zij heeft de groep toen geholpen met het opzetten van de hele organisatie. Toen het Jongeren Diakonaat 25 jaar bestond, is er besloten om van naam te veranderen, sindsdien heet de organisatie ‘Interkerkelijke Stadsdiakonaat Delft’.

Hulp
“Er was ooit een moment dat er bijna geen vrijwilligers waren om anderen te helpen. Ik heb toen mensen opgebeld die zelf ooit bezocht werden door onze vrijwilligers, met de vraag of hen het wat leek om zelf anderen te bezoeken, zo konden zij anderen helpen en het deed hen ook goed. Je merkte dat de mensen hierdoor groeiden. De scheidslijn tussen cliënt en vrijwilliger is er in veel gevallen dan ook bijna niet meer”, vertelt Joke Tummers. De organisatie bestaat inmiddels uit een grote club met diverse mensen; jong, oud, mensen met een fulltime baan, maar ook studenten. De organisatie is echt voor iedereen bedoeld. Het maakt niet uit uit wat voor cultuur je komt of in welke religie je gelooft, iedereen is welkom.

Werkzaamheden
De activiteiten die de vrijwilligers doen voor de cliënten zijn zeer uiteenlopend. Je kan denken aan een stukje wandelen, koffie drinken, boodschappen doen, een stukje fietsen of samen met iemand een gesprek voeren, dat doen de vrijwilligers van de bezoekgroep. Door de karweitjesdienst worden kleine klusjes in en rond het huis gedaan voor mensen dat zelf niet meer kunnen. Sinds enkele jaren is er ook de digitale karweitjesdienst, vrijwilligers helpen dan mensen op de digitale snelweg, ze beantwoorden vragen over het gebruik van laptops, telefoons of tv.
“Het mooiste van mijn werk is de dankbaarheid. Ik vind het super om te zien dat ik iets voor iemand kan betekenen. Dat is onbetaalbaar”, vertelt Masja van den Ende. Margreet de Pater, zij is sinds kort voorzitter en was vroeger sociaal-psychiater: “Zelf bezoek ik geen mensen, maar vind ik het wel erg belangrijk dat mensen verbonden zijn met elkaar. Onderzoek wijst uit dat er verband is tussen het voorkomen van psychiatrische problemen en gebrek aan sociale samenhang. Vrijwilligers blijven naast de mensen staan. Dat is ook belangrijk wanneer mensen professionele hulp krijgen. De professionele hulp is tegenwoordig heel gefragmenteerd georganiseerd.”

Ondersteuning
Margreet vertelt dat de organisatie het erg belangrijk vindt dat er binnen de gemeente een structuur is die vrijwilligerswerk ondersteunt. “Wij vinden het erg belangrijk dat die structuur blijft bestaan en niet steeds veranderd wordt.”

Vrijwilliger worden
Het Stadsdiakonaat kan iedereen gebruiken, De enige echte harde eis die zij stellen is dat gemaakte afspraken afgezegd worden, niet komen opdagen dat kan niet. Mensen die zich verheugen dat er een vrijwilliger komt, kun je niet in de kou laten zitten. Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent, het Stadsdiakonaat is altijd opzoek naar vrijwilligers. Er zijn een hoop redenen om vrijwilligerswerk te doen, je betekent iets voor een ander, het is goed voor je zelfontwikkeling, je doet nieuwe ervaringen op en je leert weer nieuwe mensen kennen.

Wil jij iets voor de medemens betekenen of heb je zelf behoefte om meer onder de mensen te zijn? Neem dan contact op via 015-2140551 of kijk op de website voor meer informatie: www.stadsdiakonaatdelft.nl

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!