Jonathan en Cor van Leerdam: "Gerealiseerde nieuwbouw te weinig om prijsniveau positief neerwaarts te beïnvloeden"
Jonathan en Cor van Leerdam: "Gerealiseerde nieuwbouw te weinig om prijsniveau positief neerwaarts te beïnvloeden"

Huizenprijzen naderen recordniveau

wonen

DEN HOORN - Huizenkopers betaalden in februari 4,3 procent meer voor een woning dan een jaar eerder. Door de nieuwe stijging komt het recordniveau van juli 2022 dichtbij, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Jonathan en Cor van Leerdam van Van Leerdam Makelaardij en Advies reageren op deze informatie.

Jonathan: “In de zomer van 2022 lagen de prijzen op recordhoogte door ongekende krapte op de woningmarkt en een goede economie. Daarna zette, mede door de hogere rente, gedurende circa een jaar een daling van de huizenprijzen in. Sinds de zomer van 2023 stijgen de koopsommen echter en betalen huizenkopers overwegend weer boven de vraagprijs”. “Oorzaak hiervan is o.a. dat lonen gemiddeld flink zijn gestegen, de rente een dalende tendens kent en de vraag naar woningen nog steeds ongekend hoog is terwijl er weinig aanbod is”, aldus Cor. Jonathan merkt op dat er het voorbije jaar per saldo bijna ruim 75.000 nieuwe woningen gebouwd zijn. “Maar dat blijkt toch nog te weinig om het prijsniveau positief neerwaarts te beïnvloeden.”

Het CBS meldt dat er naar schatting momenteel circa  400.000 huizen tekort zijn en dat er in februari gemiddeld bijna 430.000 euro moest worden neergeteld voor een koopwoning. Dat bedrag was dus flink hoger dan een jaar eerder en 1 procent meer dan in januari van dit jaar”. Cor: “De vraag is wanneer de wal het schip gaat keren. Kopers met een hoge overwaarde op hun eigen woning hebben, als ze niet werkloos of langdurig ziek worden, niet zo snel een financierings- of aankoopprobleem omdat de waarde van hun eigen woning gewoon met de marktprijzen mee stijgt. Starters of kopers met een beperkte overwaarde hebben bij de huidige extreem hoge koopsommen echter meer een probleem om hun financiering rond te krijgen. In deze categorie bevinden zich, behalve starters, met name kopers die voor een deel een aflossingsvrije hypotheek hebben en daardoor (te)weinig aflossen. De ruimte voor deze categorie kopers om een andere duurdere woning aan te kopen is hierdoor meer beperkt. Om op enig moment te kunnen doorstromen blijft sparen en/of aflossen dus toch echt van belang! Een percentage woningeigenaren kiest, om genoemde- maar ook om andere redenen, om niet te verhuizen maar om hun bestaande huis, meer naar hun woonwensen, te verbouwen”. 

Toch meer huizen verkocht
Uit de kadastercijfers van februari blijkt dat bijna 14.000 huizen (bestaande bouw) van eigenaar zijn gewisseld. Dat is 16,5 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook in januari was er al een flinke stijging te zien. Jonathan: “Ja, we zitten nog steeds in een oververhitte markt met weinig aanbod, veel vraag, lage werkloosheid, stijgende salarissen en relatief lage rente. Pas zodra één of meer van deze factoren wijzigt zal dat invloed hebben op de hoogte van de koopsommen”.

Dure segment
“Door de goede economische omstandigheden is er nu ook een gelouterde categorie zoekers ontstaan die, ondanks de oververhitte woningmarkt, de mogelijkheid hebben om hun woonwensen te realiseren in het (hele) dure segment”, aldus Cor. “Wij constateren dit jaar namelijk een behoorlijke vraag naar dure vrijstaande (land) huizen in de prijscategorie tussen 1,2- en 1,7 miljoen euro. Deze bedragen zijn natuurlijk slechts voor een kleine categorie haalbaar maar, hoe raar het ook klinkt, ook deze categorie kopers bevordert de doorstroming”.