Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

De jaren zeventig van de vorige eeuw zijn rumoerige tijden voor de oer-Delftse wijk Westerkwartier. In die periode worden de eerste stappen gezet op het tot dan toe redelijk onontgonnen gebied van buurt- en wijkwerk.

Wonen in het Westerkwartier wordt in die jaren langzaam maar zeker ontdekt door 'starters'; zowel werkende als studerende starters. In deze arbeiderswijk worden in die jaren nog veel huizen gehuurd, veelal van zakkenvullende huisjesmelkers. En onderhoud is er natuurlijk al helemaal niet bij. Veel huizen hebben last van verzakkingen, vocht, kakkerlakken, schimmel en aanverwante ellende. Als huurder waren je rechten bepaald nog niet goed geregeld. De komst van een nieuwe generatie Westerkwartierders brengt ook kennis mee op het gebied van bouw- en andere technische kunde, wat al snel leidt tot acties om de huisbazen te verplichten tot het wegwerken van achterstallig onderhoud. Het blijkt dat zowel de oude als de nieuwe bewoners van de wijk het goed met elkaar weten te vinden. Er ontstaat dan ook al snel een Buurtcomité Westerkwartier dat acties rondom leefbaarheid organiseert, maar ook activiteiten voor kinderen, volwassenen en ouderen ontplooit. Dat laatste gebeurt onder meer in de Dirck van Bleiswijckschool, waar het onderwijzend personeel het Buurtcomité op allerlei terreinen steunde.

Een doorn in het oog van veel bewoners is het vele autoverkeer in de wijk. Nergens kunnen kinderen zonder gevaar voor eigen leven op straat spelen. Buurtcomité Westerkwartier ontwikkelt samen met een aantal bewoners van de Tuinstraat een plan om deze straat af te sluiten voor autoverkeer. Op een vrijdagnacht worden zo geluidloos mogelijk straatstenen en tegels gelicht om plaats te maken voor twee bomen en een zelf geknutseld verbodsbord. De volgende dag is de halve wijk in rep en roer. Veel lof voor de actievoerders, maar natuurlijk ook een enkeling met uitspraken als 'dat kan toch zomaar allemaal niet!'. Overleg met de gemeente leidt er uiteindelijk toe - 'als jullie die bomen weghalen staan er de volgende dag weer nieuwe…' - dat de door de bewoners afgedwongen afsluiting van de Tuinstraat wordt gelegaliseerd. Deze actie is voor het Buurtcomité Westerkwartier de start van jarenlang succesvol actievoeren voor een goede en leefbare buurt.

Afbeelding