De Nootdorpse kunstenares Cobi de Jong.
De Nootdorpse kunstenares Cobi de Jong.

De Kunstenaars van Kadmium (deel 2)

vaste rubrieken

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website voortaan om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 2, met Cobi de Jong

Naam: Cobi de Jong
Discipline: Tekenen
Atelier: Hof van Teijlingen 17, 2631 WT Nootdorp
Website: www.cobidejong.nl
Facebookpagina: www.facebook.com/cobi.dejong.3

Sinds 2013 is De Jong als kunstenaar verbonden aan Kadmium. "Mijn tekeningen onderscheiden zich door het gebruik van zwarte viltstift", legt ze uit. "Uit mijn tekeningen blijkt de fascinatie voor het lijnenspel. Het onderzoek naar de uitdrukking van de lijn boeit mij in het bijzonder. Wat als de lijn wordt weggelaten, verschuift, verdubbelt of als er streepjescodes worden gebruikt, wat gebeurt er dan in de tekening? In de lijntekening probeer ik kwetsbaarheid te vangen door veel aan de verbeelding over te laten en veel niet te tekenen. Lijnen lijken niet altijd te kloppen en lijken er soms niet toe te doen. Minder is meer. Ook de niet getekende lijn blijkt te bestaan."

"Soms is meer ook meer. Zoals in portrettekeningen waarbij meerdere lagen over elkaar zijn getekend waardoor een verdieping ontstaat. Het gebruik van de streepjescode in mijn werk is een steeds terugkerend thema. In het begin was uitsluitend de emotionele laag die tussen het model en mij in stond. Nu neigt de streepjescode ook een decoratief element in zich te hebben of een eigenstandige betekenis binnen de tekening."

Inspiratiebronnen: Gustav Klimt, Egon Schiele, maar ook Mondriaan.

Over Kadmium

Wie zijn de kunstenaars?
Beeldhouwers, schilders, fotografen, tekenaars noem maar op, beeldende kunstenaars met verschillende stijlen van conceptueel tot figuratief.

Deze makers, de professioneel werkende beeldende kunstenaars uit Delft en omgeving, zijn verenigd in Kadmium. Kadmium valt onder de Stichting Beeldende Kunst Delft (SBKD) en maakt deel uit van Het Prinsenkwartier in Delft. Elk voor- en najaar organiseren zij een lente- en een herfstsalon met eigen werk in de expositieruimte van Kadmium aan het St. Agathaplein in Delft. Tijdens de herfstsalon zijn ook de ateliers te bezoeken door de koppeling van herfstsalon aan de atelierroute.

Zie voor meer info www.kadmium.nl/participeren.

Eén van de werken van Cobi de Jong.
!