Theo Thomassen, voorzitter van de Historische Vereniging Delfia Batavorum.
Theo Thomassen, voorzitter van de Historische Vereniging Delfia Batavorum.

Hemd van het Lijf: Theo Thomassen

vaste rubrieken

Theo Thomassen (65) volgde afgelopen jaar Joris van Bergen op als voorzitter van de Historische Vereniging Delfia Batavorum.

1. Waarom wilde je per se in de Antonie Heinsiusstraat worden gefotografeerd?
"Dit waren jarenlang vier verkrotte woningen. De eigenaar heeft ze verbouwd en teruggebracht in de oorspronkelijke stijl. Daarmee won hij afgelopen jaar de Le Comteprijs èn de Publieksprijs, waarvoor lezers van Delft op Zondag hadden gestemd. Iedereen was enthousiast over dit project. Nominaties voor de Le Comteprijs 2016 kunnen nog tot 1 december worden ingediend."

2. Wat vind je zo mooi aan Delfia Batavorum?
"Ik ben natuurlijk geïnteresseerd in geschiedenis en Delfia Batavorum houdt zich bezig met geschiedenis in mijn omgeving. Het is een erg leuke vereniging met 1200 leden."

3. Waaraan is te merken dat jij voorzitter bent?
"Als het goed is merk je dat nergens aan. Mijn voorganger heeft het heel goed gedaan. Aan mij de uitdaging dit voort te zetten. Wel is het zo ik enkele andere ideeën heb en dat ik ik hoop dat mensen steeds meer van Delfia Batavorum zullen merken. Als je kijkt naar wat we al allemaal doen en organiseren, dan zijn we op de goede weg."

4. Wat voor andere ideeën?
"Over hoe we als historische verenigingen moeten functioneren. Zo heb ik een idee voor een historische café, waarbij leden elkaar iets over hun geschiedenis vertellen. Over hun woningen of over de buurt waar ze wonen."

5. Jullie kraken soms kritische noten. Wordt daar iets mee gedaan?
"Ik zie goede ontwikkelingen. Zo zijn we betrokken geweest bij het nieuwe terrassenbeleid. Maar er valt nog wel veel te verbeteren. Ik denk dat de gemeente onvoldoende beseft hoeveel kennis er binnen onze organisatie zit. De kwaliteit van gemeentelijk beleid wordt er, als je ons er tijdig betrekt, alleen maar beter van worden. Doe je dat niet, dan krijg je soms achteraf verzet, als een besluit al is genomen."

6. Hoe is je interesse in geschiedenis ontstaan?
"Als 12-jarig jongetje zat ik al in het gemeentelijk archief, om onderzoek te doen naar mijn familiegeschiedenis. Ik vertel dat altijd met enige gêne, maar ik heb op die leeftijd ook gewoon gevoetbald, hoor. Later ben ik geschiedenis gaan studeren, waarbij de nadruk lag op archieven. Zo'n oude brief met een handtekening van een verre voorouder; dat heeft iets romantisch."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou ik doen worden wat de huidige burgemeester ook doet: Lid worden van Delfia Batavorum, intensief contact hebben met burgers en maatschappelijke organisaties, zuinig zijn op een fantastische stad als Delft en beseffen dat dit geld kost."

8. Waarom herhaalt de geschiedenis zich zo vaak?
"Ik geloof niet dat dat zo is. Wel gaan regelmatig dingen fout omdat mensen het verleden niet kennen. Ook is het zo dat, omdat mensen vaker van baan wisselen, je steeds minder vaak een 'geheugen van organisatie' hebt. Dat is, denk ik, een groot probleem."

9. Wat is de belangrijkste les uit de Delftse geschiedenis?
"Dat relatief veel erfgoed bewaard is en de ontwikkeling van de stad harmonieus is gegaan."

10. Delfia Batavorum is wat vergrijsd. Hoe verander je dat?
"Dat is voor elke historische vereniging een aandachtspunt. Jongeren worden niet gauw meer lid van een club. Als je ze wilt boeien, moet je geen lezingen van 2 uur organiseren, maar het meer in TEDx-stijl doen en dit door jongeren laten organiseren. Dat moet zich nog vormen."