Niet alleen de winnaars juichten tijdens het voetbaltoernooi bij Delfia, vorige week zondag. Meer foto's zien? Kijk dan op www.delftopzondag.nl.
Niet alleen de winnaars juichten tijdens het voetbaltoernooi bij Delfia, vorige week zondag. Meer foto's zien? Kijk dan op www.delftopzondag.nl.

Voetbaltoernooi als aftrap voor een helpende hand richting jongeren uit Buitenhof

DELFT – Bijna honderd jongeren uit Buitenhof trapten zondag niet massaal rotzooi, maar tegen een bal. Een succesvol voetbaltoernooi bij Delfia vormde de aftrap voor nog veel meer moois.

Althans, als het aan de Canidream Foundation ligt. Deze groep bestaat uit meerdere oud-buurtbewoners. Zij verenigden zich nadat Buitenhof voor zoveelste keer negatief in het nieuws kwam, tijdens het tv-programma 'Danny zoekt problemen'. Ja, die problemen zíjn er, bekent de in de Gilliswijk geboren TU-docent Glenn Weisz jr. "Maar wat we op tv zagen is een eenzijdig beeld", voegt hij eraan toe.

Ook hij groeide op in een tijd waarin jeugd uit Buitenhof als kansloos en kansarm werd beschouwd. "Toentertijd speelden dezelfde probleem. Het enige verschil is dat er toen geen radicalisering was." Glenn Weisz jr. en de andere bestuursleden van de foundation zijn allemaal echter prima terecht gekomen. Dat willen ze, door middel van een programma waarin het ontwikkelen van talenten centraal staat, ook voor de jongeren van nu bewerkstelligen. Daarbij mikken ze op de groep van 12- tot 18-jarigen.

Het voetbaltoernooi vormde hierin een soort aftrap, waarmee de foundation in oprichting zich op een laagdrempelige manier wilde presenteren aan de jongeren èn wilde laten blijken dat de jongeren ertoe doen. "Het was fantastisch", oordeelde Weisz na afloop over het toernooi en de daarop volgende barbecue. "Dit idee is anderhalve maand geleden pas geboren. Als je ziet hoeveel in die tijd is gerealiseerd en hoe hoog de opkomst was... Dat is geweldig." Dat is volgens hem ook mede te danken aan enkele sponsors en negen vrijwilligers. "Allen oud-buurtbewoners die iets terug willen doen voor de huidige generatie. Als bestuur zijn we hen daar ook dankbaar voor, zonder hen hadden de kinderen niet zo'n bijzondere dag gehad." Winnaars kregen de prijs uitgereikt door oud-buurtbewoner, oud-Delfiaan en voormalig proefvoetballer Regi Blinker. Ook de nieuwe burgemeester Marja van Bijsterveldt en enkele raadsleden waren van de partij.

Onder hen ook raadslid Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft. "Fantastisch wat hier deze zondag bij Delfa is gebeurd", zegt hij. "Met het beleid van de gemeente worden doorgaans vier jongens bereikt. Nu waren er, zonder dat het de gemeente ook maar één euro heeft gekost, honderd allochtone jongeren met elkaar aan het sporten. Grote klasse van de organisatie." Onder hen ook Erwin de Graaf, bestuurslid van Delfia, één van de samenwerkingspartners van de Canidream Foundation. Ook De Graaf werd aangenaam verrast door de hoge opkomst. Het biedt perspectief voor de vereniging die vandaag de dag geen jeugdteams meer heeft. En dat terwijl de club dolgraag iets voor de jeugd in de wijk betekent.

Dat Delfia hierin van nut kan zijn, bleek afgelopen zondag wel. "Wij hebben de ruimte, kunnen op sportgebied faciliteren en willen graag de betrokkenheid met de wijk vergroten", zegt De Graaf. "De Canidream Foundation is een fantastisch initiatief, het benadert problemen uit de wijk op de juiste manier. Als wij daarin complementair kunnen zijn en kunnen helpen de jeugd aan het sporten te krijgen, dan doen we dat graag."

Donkere wolken
Donkere wolken pakken zich momenteel echter samen boven het sportpark aan de Mozartlaan, want de Gemeente Delft wil dat Delfia verhuist naar een ander sportpark. Die bezuiniging zou 8000 euro opleveren. Delfia mag het seizoen afmaken aan de Mozartlaan, daarna moet het op een ander sportcomplex haar intrek hebben genomen. Niet alleen de voetballers van Delfia vrezen de gedwongen verhuizing. De kantine wordt ook gebruikt door groepen Delftenaren die er bridgen, klaverjassen, linedancen en biljarten. "Wij vinden dat Delfia op deze plek moet blijven", zegt Glenn Weisz. "Delfia en Canidream kunnen samen belangrijke spelers zijn om de jeugdproblemen in de wijk preventief aan te pakken. Het verplaatsen van de club is wat ons betreft daarom een vergissing." De Canidram Foundation wil het namelijk niet bij één leuk voetbaltoernooi houden. Integendeel. Glenn Weisz en andere bestuursleden zitten vol ideeën om de jongeren uit de wijk te helpen en te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun talenten. Daartoe werden ze ook door Regi Blinker aangemoedigd. Hij vertelde de jongeren tijdens de prijsuitreiking dat ze kunnen en mogen dromen, dat ze eraan moeten werken die dromen te verwezenlijken en zich niet moeten laten ontmoedigen. Meer foto's zien? Kijk dan op www.delftopzondag.nl.

Meer berichten
 
CustomHtml_1