Alle genomineerden voor de Le Comteprijs 2016, met in het midden de uiteindelijke winnaar Koos van der Horst. (foto's: René van der Krogt)
Alle genomineerden voor de Le Comteprijs 2016, met in het midden de uiteindelijke winnaar Koos van der Horst. (foto's: René van der Krogt)

Renovatieproject Antonie Heinsiusstraat wint 'dubbel' in Le Comteprijs

Algemeen

DELFT – Tijdens de jaarvergadering van historische vereniging Delfia Batavorum heeft het renovatieproject van de arbeiderswoninkjes aan de Antonie Heinsiusstraat zowel de Le Comteprijs 2016 als de Publieksprijs in de wacht weten te slepen.

Door: Dennis van den Berg

De bekendmaking van de winnaar van de Le Comteprijs 2016 werd ingeleid door een voordracht van bouwhistoricus Gertjan van der Harst, als secretaris verbonden aan de Le Comte commissie. Enthousiast weidde hij uit over alle veertien stadsverfraaiingen die voor de verkiezing van dit jaar waren aangemeld. Vijf daarvan werden geselecteerd voor de Le Comteprijs: de opgeknapte arbeiderswoningen aan de Antonie Heinsiusstraat 2 tot en met 8; de panden aan de Binnenwatersloot 7 tot en met 17, die een nieuw kleurenschema hebben gekregen; de Chinese muurschildering van het Stanislascollege aan de Krakeelpolderweg; de reconstructie van de tuinommuring en het hekwerk van Villa Maria aan de Oostsingel; en het herstelde bordes en bijbehorende balustrade van de Voorstraat 60. Stuk voor stuk fraaie projecten, die de goedkeuring van de commissieleden moeiteloos konden wegdragen.
De keus van de commissie viel uiteindelijk op het renovatieproject van de arbeiderswoningen aan de Antonie Heinsiusstraat. Van der Harst over het waarom van die keuze: "Al sinds mijn studietijd, toen ik hier in Delft kwam wonen, ken ik deze woninkjes niet anders dan krotten. Het was de hoogste tijd dat hier iets aan gebeurde. Eigenaar Koos van der Horst heeft de stad met deze renovatie een grote dienst bewezen."
Na de uitreiking van de Le Comteprijs en het overhandigen van de deelnamecertificaten en een bosje bloemen aan alle genomineerden, werd het tijd om de Publieksprijs uit te reiken. Zo'n honderd lezers van Delft op Zondag hadden hun stem uitgebracht op één van de vijf projecten. Alle projecten hadden stemmen gekregen, maar het leeuwendeel van de stemmen ging eveneens naar de arbeidershuisjes aan de Antonie Heinsiusstraat. En dus mocht het echtpaar Van der Horst opnieuw naar voren komen om het bijbehorende plakkaat in ontvangst te nemen.

Nieuwe voorzitter
Na de prijsuitreiking werd de ledenvergadering van Delfia Batavorum voortgezet. Er werd afscheid genomen van voorzitter Joris van Bergen. Sinds 2007 maakte van Bergen deel uit van het bestuur van Delfia Batavorum, vanaf 2011 in de functie van voorzitter. Onder zijn voorzitterschap zijn belangrijke projecten uitgevoerd als de Canon van Delft, de afronding en publicatie van de nieuwe geschiedschrijving van Delft en in 2015 de viering van het lustrumjaar in verband met het 80-jarig bestaan van de vereniging. De leden van Delfia Batavorum benoemden Van Bergen op grond van zijn verdiensten tot erelid van de vereniging. Hij wordt als voorzitter opgevolgd door historicus en archiefwetenschapper Theo Thomassen. Hij werkte op het Nationaal Archief en was daarna bijna dertig jaar actief in het erfgoed- en archiefonderwijs. In dezelfde vergadering nam Delfia Batavorum tevens afscheid van bestuurslid Margriet van Bebber.

Afbeelding