Afbeelding

Tineke van Gils

vaste rubrieken

Keramiste Tineke van Gils (63) is initiatiefnemer van de keramiektentoonstelling 'In het Straatje van Vermeer' die nog tot 29 mei in Op Hodenpijl in Schipluiden te bezoeken is.

1. Waarom wilde je in Op Hodenpijl worden gefotografeerd?
"Omdat hier de kunstwerken van de expositie staan uitgestald. Ik heb tien toppers uit de keramiekwereld gevraagd om werken te maken met als thema het Straatje van Vermeer."

2. Hoe is je interesse in keramiek ontstaan?
"Ik was er altijd wel in geïnteresseerd, maar toen ik ruim dertig jaar geleden eenmaal achter een draaischijf zat, was ik verkocht. Het voelde alsof alsof mijn handen hiervoor gemaakt waren en vanaf dat moment is alles heel snel gegaan, sneller dan ik durfde hopen."

3. Hoe ben je op het idee van deze tentoonstelling gekomen?
"Vermeer is aan de overkant van het water in een schuilkerk getrouwd, dus toen dit kerkje heropend werd, hebben we een expositie gehouden met als thema 'De Meisjes van Vermeer'. Bij het lustrum volgde de expositie 'Liefs Vermeer' en in dit Vermeer-jaar konden we niet achterblijven."

4. Hoe ben je te werk gegaan?
"Door de jaren heen heb ik een aardig netwerk opgebouwd. In januari heb ik tien vermaarde keramisten gevraagd om werken te maken voor deze tentoonstelling. Tot mijn verbazing waren ze allen, ondanks hun drukke schema, meteen enthousiast."

5. Heb je zelf ook werk gemaakt?
"Jazeker. Voor de tentoonstelling heb ik onder meer dit kaststel gedraaid, dat door Pepijn van den Nieuwendijk in Delfts blauw is beschilderd. Hij heeft personen uit het werk van Vermeer als muis afgebeeld. Het mooie is dat het modern is, maar zomaar uit de oude tijd zou kunnen komen."

6. Waarom heb je het zelf niet geschilderd?
"Pepijn is als kunstenaar een geweldig fantasierijke decorateur en wij wilden graag eens samenwerken. Toen ik in China werd uitgenodigd voor een project, bedacht ik van tevoren wat ik ging doen. Daar stapte ik vanaf en ik heb me ter plekke laten inspireren. Het eindresultaat was verrassend en ik leerde er zelf ook van."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Dan zou ik mensen met zoveel kunst om zich heen laten opgroeien, dat er musea bij moeten komen. Het zou helemaal mooi zijn om het voor elkaar te krijgen dat iedereen protesteert als er eentje sluit."

8. Wat maakt de expositie bijzonder?
"Ten eerste staat er echt werk van wereldtoppers op het gebied van keramiek. Deze hebben allen hun eigen creatieve invulling van het thema gegeven. Dat kunnen hele grote, maar ook hele kleine werken zijn. Daarnaast is de locatie uniek. Deze kerk is mooi en een stuk laagdrempeliger dan een galerie."

9. Op welke manier komt het werk van Vermeer terug?
"In veel gevallen gaat het om de personen die Vermeer afbeeldt, maar dan in een modern jasje. Dit leidt tot een heel interessant samenspel van heden en verleden. Zelf heb ik voor het klassiek Delftse aardewerk gekozen, waarop Pepijn van den Nieuwendijk heel eigenwijze sprookjesachtige Vermeer-taferelen heeft geschilderd. Het is extra bijzonder als je op details let."

10. Is de expositie voor iedereen toegankelijk?
"Jazeker. De kerk is in principe van dinsdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur geopend en op www.inhetstraatjevanvermeer.net hou ik bij wanneer dit niet het geval is. Het is zeker de moeite waard om vóór 29 mei langs te komen aan de Rijksstraatweg. Bovendien is een aantal werken nog te koop."