Delft na de ontploffing van het kruitmagazijn, geschilderd in 1654 - of later - door Daniël Vosmaer.
Delft na de ontploffing van het kruitmagazijn, geschilderd in 1654 - of later - door Daniël Vosmaer.

Vermeer in Delft (3): plaatsen van herinnering

cultuur

Op vrijdag 25 maart opent in Museum Prinsenhof Delft de tentoonstelling 'Vermeer komt thuis'. Voor het eerst in 320 jaar zal Het straatje van Johannes Vermeer weer te zien zijn in de stad waar het is geschilderd. Aanleiding vormt de ontdekking dat de huizen van Het straatje in de Vlamingstraat hebben gestaan.

Door: David de Haan

Met de ontdekking van de locatie van de twee huizen die Vermeer heeft vastgelegd op Het straatje, heeft het werk een nieuwe betekenis gekregen. In het rechterhuis woonde namelijk Vermeers tante Ariaentgen Claes van der Minne. Vermeer schilderde dus niet alleen een pittoresk stukje Delft, maar legde ook een persoonlijke herinnering vast.

Tijdgenoten
Ook zijn tijdgenoten hebben de huizen, binnenplaatsjes en straten van Delft diverse malen in beeld gebracht. Zo zijn er op de tentoonstelling maar liefst drie Delftse stadsgezichten van Pieter de Hooch te zien, wiens werk voor Vermeer een belangrijke inspiratiebron vormde. Ook andere tijdgenoten zoals Hendrick van Vliet, Daniël Vosmaer en Egbert van der Poel zijn op de tentoonstelling vertegenwoordigd.
Net als Vermeer kozen zij vaak om een bijzondere reden voor een bepaalde locatie. Zo schilderden zowel Vosmaer als Van der Poel de rampplek van de grote kruitontploffing van 1654. Hun schilderijen houden de herinnering aan deze tragische gebeurtenis levend. Soms moet de betekenis van een schilderij niet bij de kunstenaar maar bij de opdrachtgever worden gezocht. Zo schilderde Hendrick van Vliet in 1661 het interieur van de Nieuwe Kerk in opdracht van Paulus Teding van Berkhout ter ere van diens overleden vader Adriaen, wiens grafsteen en epitaaf prominent op het schilderij te zien zijn. Kunst en herinnering gaan hier hand in hand, net als bij Het straatje.
Meer weten? Bezoek de tentoonstelling 'Vermeer komt thuis' vanaf vrijdag 25 maart in Museum Prinsenhof Delft. Deze tentoonstelling is daarna nog tot en met zondag 17 juli te zien. Zie verder voor meer informatie de website www.prinsenhof-delft.nl.