Van links naar rechts: Nina (assistent coach), Jannus, Dennis, Jasper, Edwin, Sven, Björn (keeper), Koen (coach).Max (keeper), Pim, Marten, Stef K, Stef P, Viktor, Abel (aanvoerder).
Van links naar rechts: Nina (assistent coach), Jannus, Dennis, Jasper, Edwin, Sven, Björn (keeper), Koen (coach).Max (keeper), Pim, Marten, Stef K, Stef P, Viktor, Abel (aanvoerder).

Studenten reizen naar Hongarije voor Europees Kampioenschap

sport

DELFT - Voor het waterpoloteam van zwemsportvereniging DSZ WAVE staat er komende maand een uniek evenement op het programma. Nadat ze het Nederlands Studenten Kampioenschap wisten te winnen, reizen ze op 13 juli af naar Hongarije voor de European University Championships. “Dit is een ervaring die de meeste van ons maar één keer zullen meemaken”, aldus aanvoerder Abel van Elburg.

Door Frank van der Steen

De Delftse studentenclub DSZ WAVE is een zwemsportvereniging voor studerend Delft. De vereniging telt bijna 300 leden en het niveau varieert heel erg. “Bij onze vereniging hebben we waterpolo, wedstrijdzwemmen en triatlon. We maken gebruiken van twee zwembaden in Delft, namelijk het Kerkpolderbad en het Sportfondsenbad. Wij als waterpoloërs maken gebruik van het Kerkpolderbad.” In 2022 vonden de Nederlandse Studenten Kampioenschappen (GNSK) plaats. De heren van de TU Delft, met voornamelijk leden van WAVE, wonnen dit toernooi en kregen hierdoor de kans om mee te doen aan de European University Championships (EUC) in Hongarije. “Elk jaar vindt het GNSK plaats, maar waterpolo is één van de roulerende sporten en zit daar niet elk jaar bij. Vorig jaar dus wel en toen speelden we dus tegen teams uit het hele land. Uiteindelijk wonnen we en kregen we de mogelijkheid om mee te doen aan de European University Championships.” 

Internationaal
Komende maand zullen de Delftse studenten dus afreizen naar Miskolc, een stad in het noordoosten van Hongarije. Voor de studenten natuurlijk een geweldige kans om zich internationaal op de kaart te zetten. “Het toernooi vindt plaats van 13 tot 19 juli en er zullen in totaal 9 teams meedoen. Hiervan komen 4 teams uit Hongarije, 2 teams uit Kroatië en 2 teams uit Engeland. Het valt dus mee hoeveel verschillende landen er meedoen.” Omdat de stad Miskolc geen eigen vliegveld heeft, hebben de studenten een andere manier gevonden om naar Hongarije te reizen. “In totaal reizen we met 13 spelers en 2 trainers naar Miskolc. Ook gaat Frans van Duijnen mee. Dit is een scheidsrechter van onze vereniging die ook scheidsrechter mag zijn in Hongarije! We hebben een aantal grotere auto’s van ouders kunnen lenen en hebben een busje gehuurd. Omdat bijna iedereen een rijbewijs heeft is dit ook goed te doen. Zo’n roadtrip met z’n allen maakt het ook nog wel leuk!”  

Opzet
Omdat er minder teams zijn dan normaal bij een Europees Kampioenschap, is de opzet van het toernooi net een beetje anders. “Zoals wij hebben begrepen worden er wel 2 poules gemaakt. Daarna gaan we eigenlijk naar een soort competitie, waarbij er uiteindelijk een ranking van 1 t/m 9 komt. We spelen dus eerst in een poule en daarna nog wat wedstrijden, waarna er een volledige stand wordt bepaald.” De aanvoerder verwacht een pittig maar mooi toernooi. “Wij verwachten wel dat de teams uit Hongarije en Kroatië van hoog niveau zijn. Over de teams uit Engeland weten we iets minder. Het gaan in ieder geval leuke wedstrijden worden, waar iedereen naar uitkijkt en waarin we keihard ons best gaan doen!” 

Op zondag 9 juli spelen de studenten om 16.00 uur een uitzwaaiwedstrijd in zwembad Kerkpolder tegen Ragnar, de studenten uit Rotterdam. Tot die tijd is het nog mogelijk om het team financieel te steunen voor hun reis naar Miskolc via https://gofund.me/a4fe6ef5.