Foto: BMRD - Bram Rietveld Fotografie
Foto: BMRD - Bram Rietveld Fotografie

Ring Pass keert terug naar hoogste niveau zaalhockey

sport

ALMERE - De dames van Ring Pass zijn afgelopen zondag in Topsportcentrum Almere na een zenuwslopende middag gepromoveerd naar de Hoofdklasse Zaal. Een 1-5 overwinning op Union bleek hiervoor nét genoeg.

Door Cheyenne Toetenel

“Hoe dit voelt? Hartstikke goed!”, aldus coach Marc van Geest. “Dit is waar we de afgelopen periode hard voor hebben gewerkt.” De promotie kwam Ring Pass niet zomaar aanwaaien. “Het was reuzespannend, tot het laatste moment. Zelfs toen onze laatste wedstrijd tegen Union werd afgefloten waren we nog niet zeker van onze positie in de poule. De eindstand van de play-off MOP tegen Oranje-Rood, die op dat moment nog bezig was, bleek doorslaggevend.” Ring Pass, Oranje-Rood en MOP eindigden na drie play-offs allen op zes punten, terwijl slechts twee teams door konden naar de Hoofdklasse. Het kwam daarom aan op doelsaldo. “Het wachten was het ergste. We zaten te rekenen en op een gegeven moment dacht ik: ‘Volgens mij zitten wij goed’. Maar ik durfde het nog niet tegen de meiden te zeggen totdat het zeker was.” Van Geest bleek het bij het juiste eind te hebben. “Toen iemand van de KNHB na een rekensom naar ons wees, gingen de meiden los. Dat was hartstikke mooi.” Het doelsaldo van Ring Pass bleek precies genoeg om tweede te worden, achter Oranje-Rood, en te promoveren. “Eén doelpuntje minder en we hadden het niet gehaald. Dan was MOP doorgegaan.” 

Play-offs
Ring Pass speelde zondag drie play-offs om promotie. De eerste wedstrijd tegen MOP werd met 2-4 verloren. “Dat terwijl we eigenlijk beter waren”, aldus Van Geest. “MOP kon profiteren van wat onnodige foutjes bij ons achterin. We hadden deze wedstrijd moeten winnen. Dan was het ook niet zo spannend geweest op het laatste moment.” De wedstrijden tegen Oranje-Rood en Union gingen wel zoals gepland en gehoopt, vertelt de trainer. “Tegen Oranje-Rood, die dit seizoen al uitkwam in de Hoofdklasse en de play-offs speelde voor handhaving, speelden we goed. We gingen lang gelijk op, maar wij maakten vlak voor tijd de winnende 2-3 en konden dat vasthouden. Tegen Union was het even afwachten hoe zij zouden gaan spelen. Zij hadden hun eerste twee play-offs namelijk al verloren, en we konden niet inschatten of zij nog zouden gaan strijden voor hun allerlaatste kans of dat ze het al een beetje hadden opgegeven. Ze speelden normaal, maar wij waren beter en maakten mooie goals. Eén van de vijf was de bijna perfecte zaalhockeygoal, met vier mensen achter elkaar die één keer de bal raakten. Drie minuten voor tijd had ik nog een time-out, bij een stand van 1-4, waarin ik de meiden zei dat er nog twee bij moesten om zeker te zijn van promotie. Het werd er één waardoor het even spannend bleef, en achteraf bleek die ene goal dus heel belangrijk. Dus ik ben blij dat we ze toch nog even aangespoord hebben om door te knallen.”

Hoofdklasse
Het zaalseizoen is met deze spannende ontknoping tot een einde gekomen en inmiddels hebben de dames zich weer gemeld op het veld. Ook daar hopen zij te promoveren, naar de Promotieklasse. “Daar ben ik dan wel niet als coach bij betrokken, maar ik moedig ze graag aan. Voor volgend zaalseizoen hebben de dames al gevraagd of ik ze ook dan weer wil coachen. Dat doe ik graag, dus we gaan in het najaar verder bouwen aan ons team in de Hoofdklasse. We gaan laten zien dat we bij die beste twaalf van Nederland horen!”