<p>Sjoerd Woelders, in de rust van de wedstrijd Schiedam - Ring Pass afgelopen donderdag</p>

Sjoerd Woelders, in de rust van de wedstrijd Schiedam - Ring Pass afgelopen donderdag

Frisse start voor dames Ring Pass Delft

DELFT - Na anderhalf jaar nauwelijks officiële wedstrijden te hebben gespeeld, is de hockeycompetitie vorig weekend dan eindelijk weer van start gegaan. Ring Pass Dames 1, uitkomend in de Overgangsklasse, is het seizoen zondag begonnen met een 0-0 gelijkspel bij Rood-Wit in Aerdenhout. De eerste wedstrijd in de Gold Cup werd donderdag met 3-2 gewonnen, uit bij HC Schiedam. 

Door Cheyenne Toetenel

Sjoerd Woelders gaat zijn tweede seizoen in als coach bij Ring Pass Dames 1. “Het begin van mijn eerste seizoen hier heb ik positief ervaren”, vertelt hij. “De voorbereiding verliep goed, we wisten wat we wilden en konden. Maar toen de competitie begon bleek dat we toch niet de structuren konden brengen die we dachten dat erin zaten. We moesten daarom flink aan de bak.” Op het moment dat het eindelijk ging lopen, werd de competitie stilgelegd door corona. “In totaal hebben we vijf wedstrijden in de competitie gespeeld en twee in de Gold Cup. De laatste bekerwedstrijd speelden we tegen HDM, die ging eigenlijk supergoed. Het weekend erna speelden we de competitiewedstrijd tegen Cartouche. We wonnen voor de eerste keer dat seizoen, en toen was het klaar. We zijn eerst een beetje gaan trainen, maar toen je nog maar in tweetallen mocht hockeyen zijn we gestopt. Dat was gewoon niet haalbaar.” Ondanks dat keerden de dames op het moment dat weer in viertallen getraind mocht worden fit en gemotiveerd terug op het veld. “Deze meiden zijn zo fanatiek dat dat ze allemaal fitter terugkeerden na die periode dan dat ze waren tijdens het eerste deel van het seizoen. Bij een deel van het team heeft dat te maken met het feit dat ze vroeger geblesseerd zijn geweest. Die meiden weten dat als ze een periode niks doen en ze opeens weer mogen, ze meteen weer geblesseerd raken.”

Competitie
Het ziet ernaar uit dat de competitie dit seizoen dan toch weer normaal zal verlopen. De wedstrijd tegen Rood-Wit eindigde vorige week zondag in een gelijkspel. Woelders vertelt dat er afgelopen zondag veel spanning op beide ploegen stond. “Dat is ook niet zo gek, als je na een lange tijd eindelijk weer mag spelen. Aan beide kanten ging best wat fout, bij ons denk ik net wat meer dan bij hen. Het was allemaal heel gehaast, onzeker en onzuiver. Eigenlijk hebben we de wedstrijd niet meer onder controle gekregen. Je haalt er uiteindelijk een 0-0 gelijkspel uit, maar met het spel zelf was niemand blij.” De les die ze uit deze wedstrijd halen? “We moeten vooral doorgaan met wat we deden, maar er zijn toch ook wat aandachtspunten die we nog een keer extra moeten bespreken. Wat jammer is, is dat we bepaalde punten een periode flink verbeteren, maar dat die daarna weer lijken te verwateren. Zo ontstaat dat je alles moet blijven herhalen, maar die tijd hebben we niet. We moeten keuzes maken.” De dames moeten ook weer op elkaar ingespeeld raken, stelt Woelders. “Wij zijn vier spelers kwijtgeraakt. Toch laat het feit dat drie van de vier zijn weggegaan naar clubs die hoger spelen zien dat we het als Ring Pass goed gedaan hebben, dat die meiden zich hebben kunnen ontwikkelen.” Die plekken moeten worden aangevuld met nieuwe talenten. “We hebben twee meiden uit de eigen jeugd erbij, wat wel herkenbaar is voor de identiteit van Ring Pass. We willen onze mensen zoveel mogelijk zelf opleiden. Ook hebben we een Duits meisje geselecteerd en een meisje uit de tweede klasse, dat voorheen onder haar kunnen heeft gespeeld. Vaak is het zo dat de nieuwe spelers nog niet het niveau behalen als de spelers die zijn weggegaan, maar dat is niet erg. Iedereen moet aan elkaar wennen en dan kunnen we mooie wedstrijden gaan neerzetten. We hebben de meiden niet voor niets geselecteerd, dus ze kunnen het aan.”

Doelstellingen
De doelstelling voor dit seizoen is in eerste instantie het linkerrijtje. “In de winterstop gaan we vervolgens kijken of we die doelstelling kunnen bijstellen naar boven. Het liefst willen we de top vier halen, maar doordat de laatste twee seizoenen zo raar zijn verlopen is er geen peil op te trekken hoe sterk iedereen is. We gaan nu eerst tegen elke club een keer spelen en dan zetten we voor de tweede helft van het seizoen een einddoel vast.” Deze zondag speelt Ring Pass Dames 1 om 12.45 uur thuis tegen MHC Oss. “Zij zijn vorig jaar gepromoveerd, omdat een andere club zich terugtrok. Vorig seizoen stonden ze laatste na de vijf gespeelde wedstrijden, maar dat zegt nu niks meer. Ze hebben een nieuwe coach, en qua spelers is daar ook weer van alles veranderd. Maar in principe zou je zeggen dat wij deze wedstrijd moeten kunnen winnen, we hebben immers meer ervaring de Overgangsklasse dan zij.” Ook in de zaal kunnen we mooie wedstrijden verwachten. Daar spelen de Ring Pass dames in de Hoofdklasse. Ze gaan acteren tussen Olympisch kampioenen van Tokyo.

Meer berichten
 
CustomHtml_1