<p>De dames van Ring Pass Delft hebben vertrouwen in een goede afloop</p>

De dames van Ring Pass Delft hebben vertrouwen in een goede afloop

Ring Pass Dames strijden om in Hoofdklasse Zaal te blijven

DELFT - Ring Pass Delft Dames 1 komt uit in de Hoofdklasse Zaal. Het hoogste niveau zaalhockey kent uiteraard sterke tegenstanders. Dat hebben de dames geweten. Na zeven gespeelde wedstrijden eindigde Ring Pass met een keer winst, een keer gelijkspel en vijf keer verlies op de zevende plek in poule B. In de degradatiepoule zullen zij moeten strijden om degradatie naar de Topklasse te voorkomen. 

Door Cheyenne Toetenel

Trainer Marc van Geest kijkt met een wisselend gevoel terug op de reeds gespeelde wedstrijden. “We hebben mooie dingen laten zien, niet alles gewonnen, maar sterke tegenstanders wel goed weerstand geboden. Alleen het laatste weekend was beduidend minder.” Afgelopen zondag werd door Ring Pass Delft Dames 1 de zevende wedstrijd in poule B gespeeld tegen Oranje-Rood, waar de Delftenaren 0-6 verlies leden. De speelronde die later die dag volgde, verliep volgens de nieuwe indeling: de kampioenspoules en de degradatiepoules die allen bestaan uit vier teams. Ring Pass moet strijden tegen degradatie in een van de degradatiepoules. Hierin spelen zij met Amsterdam, Union en Helmond.

Degradatiepoule
De ploegen in de degradatiepoules spelen elk drie onderlinge duels. Na de vijfde speeldag op 22 januari wordt de eindstand opgemaakt. De nummers vier van beide degradatiepoules degraderen direct naar de Topklasse. De nummers één blijven volgend seizoen in de Hoofdklasse Zaal. De nummers twee en de beste nummer drie van de degradatiepoules spelen een nacompetitie. Welke ploeg de beste nummer drie is wordt bepaald in een onderlinge play-off op zondag 23 januari. De verliezer degradeert. In de nacompetitie op 30 januari zijn uiteindelijk nog twee plaatsen te verdienen voor volgend zaalseizoen in de Hoofdklasse.

Verlies
De eerste duels in de degradatiepoules hebben inmiddels plaatsgevonden. Ring Pass nam het afgelopen zondagmiddag op tegen Amsterdam. “De eerste helft waren we best heel goed, maar we scoorden niet waardoor we met een achterstand de rust in gingen”, aldus Van Geest. “Ook na de rust lukte het maar niet en zakte de moed ons in de schoenen. Het niveau dat we behaalden in de eerste helft zakte langzaam weg, wat uiteindelijk toch tot 5-0 verlies leidde.” Union en Helmond speelden gelijk, wat als gevolg heeft dat Amsterdam nu bovenaan staat en Ring Pass onderaan. “Maar alles is nog mogelijk. In het weekend van 22 januari spelen we tegen Union en Helmond. Deze wedstrijden winnen is zeker mogelijk. Eerder hebben we al gewonnen van Helmond en we hebben eigenlijk onterecht verloren van Union, waar wij goed hebben gespeeld.” Wanneer het Ring Pass lukt deze wedstrijden te winnen en ook Amsterdam blijft presteren, zal de Delftse club als tweede eindigen in de poule. “Dat betekent dat we nog een goede kans maken op handhaving en daardoor nog een jaar zaalhockeyen in de Hoofdklasse. De dames hebben er écht nog vertrouwen in.”

Afmaken
Dit weekend staan geen wedstrijden op de planning. “Deze tijd gebruiken we om even te resetten en terug te gaan naar wat we goed hebben gedaan de afgelopen weken, zodat we vol vertrouwen de komende wedstrijden ingaan. We moeten niet teveel blijven hangen in de teleurstelling van afgelopen weekend, maar vooruitkijken en dan volgt het resultaat hopelijk vanzelf.” Afgelopen en volgende week staan in het teken van hard trainen en oefenwedstrijden spelen. “Doelpunten maken, dat is waar we hard aan werken. We hebben meerdere wedstrijden gehad waar we beter waren, maar niet scoorden. Dan heb je er uiteindelijk nét niks aan, dus dit tij moeten we zien te keren. Verder gaan we niet veel veranderen aan wat we al deden, want dat zorgt voor verwarring. Als goed spelen en goals maken samenkomen dan moeten we die wedstrijden gewoon kunnen winnen.” Afgelopen dinsdag in de oefenwedstrijd tegen KZ hebben ze laten zien dat ze het écht wel kunnen afmaken.

Trots
Van Geest denkt dat de dames volgend jaar een flinke stap kunnen maken bij handhaving van de Hoofdklasse Zaal. “Waar dit seizoen alles nieuw voor ons was en we niet wisten hoe de verhoudingen lagen, weten we volgend seizoen vanaf het begin waar we aan toe zijn. Nu weten we dat als we goed spelen en kansen afmaken, we met iedereen meekunnen.” Maar hoe het de komende weken ook loopt, meer dan tevreden dat zijn ze bij de Delftse club hoe dan ook. “Voor het eerst in de geschiedenis van Ring Pass Delft speelt een team Hoofdklasse, de allerhoogste competitie in ons hockeyland. Dat is iets waar wij al enorm trots op mogen zijn.”

Meer berichten
 
CustomHtml_1