Vanaf de Nieuwe Kerktoren is goed de omvang van het markttoernooi van petanquevereniging MIDI te zien
Vanaf de Nieuwe Kerktoren is goed de omvang van het markttoernooi van petanquevereniging MIDI te zien

Boule d’Orange Markttoernooi keert terug

sport

DELFT -  Zaterdag 3 september vindt op de Markt in Delft weer traditiegetrouw het petanque-evenement Boule d’Orange plaats. Inschrijven voor dit toernooi is nu mogelijk. 

MIDI is de op één na oudste petanquevereniging van Nederland. De club werd in 1976 opgericht door een kleine groep enthousiaste spelers, die in Frankrijk met het spel kennis hadden gemaakt. In de loop der tijd kreeg de vereniging steeds betere speelfaciliteiten en groeide uit tot ongeveer 225 leden. Het grootste deel daarvan speelt puur voor de gezelligheid, maar er is ook een flinke groep wedstrijdspelers die de afgelopen jaren vele nationale titels naar Delft heeft gehaald. MIDI is aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond. MIDI organiseert diverse toernooien, zowel voor eigen leden als voor spelers van andere verenigingen. Ook organiseert MIDI jaarlijks het internationale toernooi Boule d’Orange. Het Boule d’Orangetoernooi op de Markt in Delft is één van de weinige markttoernooien in Nederland en heel geliefd bij beoefenaars van de sport in binnen-en buitenland. De eerste editie vond in de jaren ‘80 plaats. In de loop der tijd moest men noodgedwongen weleens verhuizen als gevolg van andere activiteiten op de Markt, zoals parkeren en een sportmarkt. Zo werd ook een aantal jaar op de Paardenmarkt om de prijzen gestreden. 

Geschiedenis
In 2002 werd er bij het internationale wedstrijdtoernooi, categorie II, door maar liefst 150 tot 200 doublet-teams deelgenomen. Teams uit België, Frankrijk, Engeland, Noorwegen, Frankrijk en Oekraïne kwamen opdraven. Toen bestond het toernooi nog maar uit twee wedstrijdonderdelen: het internationale toernooi doublet en het toernooi om de Stad Delft Bokaal voor burgers van Delft en omstreken zonder licentie. Vanaf 2007 werd de ‘Boule’ uitgebreid met een triplet-recreantentoernooi. Het jeugdtoernooi, dat vanaf 2011 zijn intrede deed, werd op termijn vervangen door een dames-doublet toernooi.

Toernooien
Op zaterdag 3 september staan vier toernooien op de rol: het wedstrijdtoernooi, het recreatieve triplet-toernooi, het dames-doublet toernooi en het toernooi om de Stad Delft Bokaal. Het wedstrijdtoernooi wordt gespeeld met maximaal 96 teams met een w- of j-licentie. Aanvang van dit toernooi is om 10.00 uur, melden vanaf 9.00 uur. Het recreatieve triplet-toernooi met een maximum van 16 teams start om 10.30 uur, melden vanaf 9.30 uur. Het dames-doublet toernooi, ook met maximaal 16 teams, start eveneens om 10.30 uur, melden vanaf 9.30 uur. Ook voor twee laatstgenoemde toernooien is een w- of j-licentie noodzakelijk. Voor het Stad Delft Promotie toernooi is geen licentie nodig. Dit toernooi start om 15.00 uur, melden vanaf 14.30 uur. Ook hier wordt gespeeld in teams, bestaande uit twee spelers. Er is plek voor maximaal 32 doubletten. 

MIDI is zaterdag 3 september aanwezig met een informatiestand voor geïnteresseerden. Schrijf je in vóór 1 september via www.midi-petanque.nl of www.ontip.nl.