Steven, Daniël en Dirk met de prijzen
Steven, Daniël en Dirk met de prijzen

Ring Pass klaar voor Saturnus Toernooien!

sport

DELFT - In de kerstvakantie vinden wederom de Saturnus Indoor Toernooien plaats. Aan dit visitekaartje van hockeyclub Ring Pass Delft doen 93 teams uit Nederland en België mee, afkomstig van 45 verschillende clubs. Daarmee is dit het grootste zaalhockeytoernooi van Europa.

Door Cheyenne Toetenel

De Saturnus Toernooien zijn voor Ring Pass Delft niets nieuws. Al in 1958 werd het eerste Saturnus Outdoor Toernooi gehouden bij de Delftse hockeyclub. Sinds 2007 organiseert Ring Pass ook Saturnus Indoor Toernooien voor de jeugd. Deze zaalhockeytoernooien worden georganiseerd door de toernooicommissie die bestaat uit Dirk Wils, Steven Delemarre en Daniël Veltman. Daniël heeft een dubbele rol, want zal tijdens het toernooi ook aan de zijlijn staan als coach van de jongens in de A-categorie.

Gerenommeerde clubs
"Twaalf jaar geleden bleek dat er veel animo was voor zaalhockey in Nederland", aldus Daniël. "In tegenstelling tot veldhockey is het nog niet zo'n oude sport. Toen het populair werd was er een gat in de markt om zo'n toernooi te organiseren. Daarbij komt kijken dat Ring Pass ook hele sterke teams had. Dat trok veel gerenommeerde clubs uit binnen- en buitenland om mee te doen aan het toernooi. Topploegen van HDM, Rotterdam, Amsterdam, Pinoké en Klein Zwitserland keren jaarlijks terug en zijn ook dit jaar weer van de partij. Normaal gesproken doet ook het Nederlands dameselftal mee in de Jongens A-categorie, maar die zijn nu druk bezig met de voorbereidingen op het EK zaalhockey dat volgende maand in Minsk van start gaat."

Thuisclub
De organiserende club, Ring Pass Delft, doet mee in elke categorie. Daniël hoopt het de tegenstanders lastig te maken met zijn jongens. "Het deelnemersveld is in onze categorie sterker dan ooit, maar wie weet kunnen we gaan verrassen. Hoe lastig dat ook zal worden, we zullen er alles aan doen om bij de bovenste twee in de poule te eindigen. Het is tenslotte al een paar jaar geleden dat een Ring Pass-team het toernooi heeft gewonnen. Maar het hoofddoel blijft de persoonlijke ontwikkeling van de jongens, die klaargestoomd moeten worden voor het eerste seniorenteam van Ring Pass."

Winst
In elke categorie zullen de nummers één, twee en drie naar huis gaan met de beruchte schaal. Daar wordt dit jaar voor het eerst nog een prijs aan toegevoegd, voor de beste speler van het toernooi. Deze gaat naar huis met een Beikou-zaalhockeystick. "Naast persoonlijke ontwikkeling zit de winst ook in het oefenen en verbeteren van teamtactieken. Dat is ook wat het toernooi zo leuk maakt. Alle teams komen met hetzelfde idee naar het toernooi, om te kunnen oefenen en beter te worden. Die nieuwe ervaringen kunnen ze meenemen naar het tweede deel van het seizoen. Dus winnen is leuk, maar het oefenen is het belangrijkste."

De afslag
Op zondag 22 december slaan de D'tjes af en een dag later is het aan de Meisjes B. De Jongens B volgen op vrijdag 27 december. Op zaterdag 28 december is het aan zowel de jongens als de meisjes in de C-categorie. Zondag 29 december zullen de Meisjes A strijden om de titel. De Jongens A sluiten af op maandag 30 december. De A- en B-toernooien vinden plaats in de TU-hallen, de C- en D-toernooien in de blaashal van Ring Pass Delft. "Alle wedstrijden zijn vrij toegankelijk, dus kom gerust kijken hoe Ring Pass het de topploegen lastig maakt!"