Andries van der Blonk en z'n paard werden na afloop gehuldigd.
Andries van der Blonk en z'n paard werden na afloop gehuldigd.

Dutch Buitenzorg zorgt voor enorme stunt op NK kortebaan

sport

Dutch Buitenzorg en Andries van der Blonk hebben dinsdag voor de verrassing van het jaar gezorgd door in Nootdorp de nationale titel op de kortebaan op te eisen. De combinatie was één van de grootste outsiders van het veld, maar slaagde er desondanks in om Quiz de Ginai en Ruud Pools in de finale te verslaan. Casanova en John Dekker eindigden op de derde plaats voor King met John de Leeuw.

De strijd om de Nederlandse titel kende de laatste jaren vaak verrassende winnaars. Meestal was dit het gevolg van een zware koers. De vele favorieten dwongen elkaar tot een uiterste krachtinspanning waardoor een paard met een gunstig koersverloop kon zegevieren. Dutch Buitenzorg kreeg op De Poort echter niets kado. De ruin versloeg achtereenvolgens op snelheid Action Invit, Dumarion Metjo, Amiral d'Inverne, Casanova en Quiz de Ginai. De pupil van de familie Schneider leek in niets op het paard dat in zijn voorgaande starts grossierde in galoppades. Geholpen door een startvoordeel van vijf meter, ging hij gemakkelijk van start en bleek op snelheid een paard waarmee ook vanaf de basisafstand rekening gehouden moet worden. Dat de winst verrassend was, bleek wel uit de uitbetaling bij de totalisator. Een winnend weddenschap op Dutch Buitenzorg leverde ruim 80 keer de inzet op.

Lokaal succes bleef uit in het gezellig drukke Nootdorp. De paarden met Nootdorpse eigenaren haalden de beslissende fase van de koers niet. Bert Post was direct uitgeschakeld met Quiby des Caillons enBalalaika. Sammarco bereikte samen met Manon Pools de derde omloop, maar werd vervolgens galopperend verslagen door Quiz de Ginai.