Afbeelding

Voelt de clubgrensrechter zich nog wel veilig langs de lijn?

sport

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

Peter Rothfusz (links) was altijd de vaste grensrechter bij Wippolder, maar lijkt zijn vlag definitief op te bergen. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - De Delftse voetbalwereld werd twee weken geleden opgeschrikt door de mishandeling van Wippolder-grensrechter Peter Rothfusz. Een ‘supporters’ van Real Zoetermeer schopte de Delftenaar na de met 3-2 verloren uitwedstrijd in Zoetermeer tegen het hoofd. Rothfusz gaf aan ingewijden aan de vlag voorgoed niet meer te hanteren.

Het incident haalde de landelijke media en er werd door een aantal ‘ondernemers’ op gereageerd met de website www.scheidshuren.nl, waarbij voetbalteams voor dertig euro een onpartijdige grensrechter kunnen inhuren.

John Makkus, clubgrensrechter bij vierdeklasser DVC heeft zelf nooit met deze vorm van geweld te maken gehad. “Maar het verbaast me niets wat er bij Wippolder gebeurd is. Er zijn nog steeds heel wat hersenlozen die in het weekend een korte broek aantrekken en hun frustraties van de week er op het voetbalveld uitgooien. Als dit soort dingen gebeurt is er maar één oplossing: De KNVB moet ervoor zorgen dat die jongens nooit meer op het voetbalveld komen te staan.”

‘IK RAAD ZE AAN EEN CURSUS TE GAAN DOEN’
Makkus merkt tijdens wedstrijden dat er altijd wel kritiek is op de leiding, ook op zijn functioneren. “Als ze klagen over mijn functioneren vraag ik hen of ze het beter doen of ik raad ze aan een cursus te gaan doen. Dan zijn ze al snel stil; de beste stuurlui blijven liever aan wal staan.”
Zelf is Makkus nooit aangevallen. “Zo ver zal ik het ook niet laten komen. Als er iemand op die manier op mij afkomt, dan deel ik zelf de eerste tik wel uit. Ik heb jarenlang ervaring met karate op een hoog niveau. Maar als bondsscheidsrechter ben ik weleens in mijn gezicht gespuugd. Dat is toch niet normaal? Maar ook dit seizoen bij DVC zie je al bij sommige poules in de club dat het misgaat. Je krijgt de ene na de andere verwensing naar je hoofd en het bestuur van de tegenpartij grijpt niet eens in. Daarbij is het zo dat bepaalde clubs als afvoerputje dienen voor spelers die elders zijn weggestuurd. Als je ziet dat ze in aanloop naar de wedstrijd in de kantine al zitten te snuiven, dan weet je gewoon dat er iets niet klopt bij de desbetreffende vereniging.”

‘IK VIND DAT CLUB OF SUPPORTERS MOETEN CORRIGEREN’
Jan Wolfs, grensrechter bij zondagtweedeklasser Concordia, denkt dat bij incidenten zoals de mishandeling van Peter Rothfusz vooral sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. “Je merkt tijdens een voetbalwedstrijd dat er altijd emoties spelen, zowel binnen als buiten de lijnen en dat hoort er ook bij. Het wordt vervelend op het moment dat er mensen zijn die stelselmatig de grens van het betamelijke opzoeken of zelfs overschrijden. Op zulke momenten vind ik dat de club of medesupporters deze mensen moeten corrigeren. Als dat niet gebeurt en de emoties lopen zowel binnen of buiten de lijnen hoog op, dan kunnen er vervelende dingen gebeuren. Daarbij maakt het volgens mij niet uit op welk niveau je speelt. Ik ben er niet bij geweest, maar ik denk dat het bij Wippolder zo is gegaan.”


Wolfs zelf heeft zich nog nooit bedreigd gevoeld tijdens het uitoefenen van zijn taak. “Ik ga altijd op mijn waarneming als en als ik denk dat het buitenspel is, gaat de vlag omhoog. Zo niet dan blijft hij omlaag. Als er vanuit het publiek aanmerkingen op mijn oordeel komen, dan reageer ik daar niet op. Op het moment dat ze aangeven dat ik wel gelijk heb, steek ik altijd mijn duim omhoog. Dat is denk ik de beste manier om ermee om te gaan.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12