Afbeelding

Kan een warmtepomp wel uit?

Partnerbijdrage

Wat zijn nu eigenlijk de kosten van een warmtepomp en hoeveel bespaar je er mee? Dat is een vraag die veel mensen de afgelopen tijd bezig houdt. Logisch, want ook al geldt de verplichting van een warmtepomp pas over een aantal jaren, je wilt toch weten waar je financieel aan toe bent. Op de algemene pagina warmtepomp gaan we al globaal in op dit onderwerp, maar in dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Besparen dat willen we namelijk allemaal. Niet alleen is het daarom aan te raden om te kijken naar duurzame energie, maar ook naar het online vergelijken van je abonnement voor tv en internet. Door ieder jaar je vaste lasten onder de loep te nemen, kun je aanzienlijk besparen. Tel daarbij op dat het laten plaatsen van een warmtepomp zorgt voor een flinke verlaging van je energierekening en je hebt al snel enkele honderden euro’s per jaar te pakken. Dus lijkt jou dit ook wel wat? Lees dan rustig verder om te kijken wat de kosten en ook het rendement is.

De aanschafprijs
De aanschafprijs van een hybride warmtepomp ligt zo rond de €6000, wanneer we daar de kosten van de installatie bij rekenen. Een dergelijke installatie heeft ook onderhoud nodig, gemiddeld rond de €200 per jaar. Om de kosten en baten goed met elkaar te vergelijken, kunnen we het beste uitgaan van de totale kosten die je tijdens de levensduur van een warmtepomp hebt. Deze levensduur wordt theoretisch vastgelegd op minimaal 15 jaar. In totaal komen we dan uit op €9000 aan kosten. Het maakt daarbij niet uit waar je woont. Zowel in Delft als in Amsterdam liggen de prijzen relatief gelijk.

De besparing
Met een warmtepomp bespaar je jaarlijks tussen de €250 en €600 op je energierekening, afhankelijk van je huidige gasverbruik. In een periode van 15 jaar bespaar je dan tussen de €3750 en €9000. Wanneer je naar deze besparing kijkt dan haal je dus alleen de kosten van aanschaf, installatie en onderhoud eruit wanneer je gasverbruik drastisch vermindert. Ben je nu al erg zuinig met je verbruik, dan krijg je de kosten er niet uit.

Om echter een eerlijke vergelijking te kunnen maken, dan moet je ook kijken naar de kosten die je normaal zou hebben aan de aanschaf van een CV-ketel. Wanneer je een CV-ketel verplicht moet vervangen door een hybride warmtepomp, dan had je normaal ook een andere CV-ketel aan moeten schaffen. De kosten hiervan bedragen gemiddeld €1500 en qua onderhoud heb je jaarlijks zo’n €90 aan kosten, met zo nu en dan wat materiaalkosten bij defecten. Over een periode van 15 jaar ben je zo’n €3000 kwijt aan een CV-ketel.

Tot slot
Aan een hybride warmtepomp ben je dus zo’n €6000 meer kwijt dan aan een CV-ketel. Bij een optimale besparing op je energienota van €9000, dan kan een warmtepomp dus uit. Let je nu al op je gasverbruik en zet je de verwarming bewust een paar graden lager, dan wordt je ‘opgezadeld’ met extra kosten. Voor deze groep mensen zal het dus heel belangrijk worden wat de hoogte van de subsidie zal zijn die men krijgt bij de aanschaf van een hybride warmtepomp.