Afbeelding

Koophuizen blijven schaars en duur

Partnerbijdrage

Wie een huis wil kopen staat in Nederland nog altijd voor een flinke uitdaging. Het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden is nog altijd een stuk kleiner dan de vraag. Een aspirant koper heeft nauwelijks iets te kiezen. Daar komt bij dat de prijs voor een koophuis onveranderd hoog is. Gemiddeld betaal je voor een bestaand koophuis zo’n 425.000 euro. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning ligt daar nog flink boven. In 2022 daalden de huizenprijzen iets, maar die dip hebben ze inmiddels alweer ingehaald. Hoewel de stijging niet meer zo hard gaat als in de periode 2015-2021 blijft een koopwoning voor een grote groep onbereikbaar.

Niet veel te kiezen
Wie wel het spaargeld of inkomen heeft om een huis te kunnen kopen vindt ook niet snel wat hij zoekt. Kijk je bij lamberink.nl of een andere makelaar dan moet je vaak al snel de conclusie trekken dat er niet veel aanbod is. Mensen willen vaak wel verhuizen maar zetten hun huis niet te koop omdat ze zelf geen passende woning kunnen vinden. Een stel waarvan de kinderen het huis uit zijn wil misschien best wel kleiner gaan wonen. Maar de prijs voor een appartement is vaak torenhoog en er wordt ook niet voldoende gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen.

Maatregelen van de overheid
De overheid heeft de afgelopen jaren maatregelen genomen om het mensen makkelijker te maken om een huis te kopen. Starters die een koopwoning zoeken en nog geen 35 jaar oud zijn betalen geen overdrachtsbelasting. Goedkopere koopwoningen mogen in veel gemeenten niet worden gekocht door investeerders die de woning willen verhuren. Maar dan nog blijft het vaak lastig om een geschikt huis te vinden. Ook een stel waarvan beide partners fulltime werken heeft soms niet genoeg inkomen voor de hypotheek. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de hoge hypotheekrente. Die zorgt ervoor dat je minder kunt lenen. Ook worden de kosten koper niet meer mee gefinancierd. Dat geld moet je dus sowieso direct bij de overdracht kunnen betalen.

Hoe ziet de toekomst eruit?
Het ziet er best wel een beetje somber uit voor de huizenmarkt. Ondanks stimulerende maatregelen zit de huizenmarkt nog altijd flink op slot in Nederland. Nu de overheid het verhuren van woningen voor particulieren minder aantrekkelijk maakt komen er wellicht wat meer huizen in de verkoop. Maar dat gebeurt slechts mondjesmaat. Een huurder mag niet zomaar uit zijn huis worden gezet als de eigenaar het wil verkopen. En bij makelaars in Assen en andere steden zal het aanbod van koopwoningen naar verwachting ook de komende tijd niet fors toenemen. Alleen als er weer meer gebouwd kan worden is er een grotere kans op het vinden van een geschikt koophuis. Voor 2024 zijn echter minder aanvragen voor een bouwvergunning ingediend dan waarop was gehoopt. Omdat het kabinet demissionair is, kunnen er ook geen vergaande maatregelen worden genomen om de woningmarkt verder te stimuleren. Dit is aan een nieuw kabinet om hier voorstellen voor te doen aan de Tweede Kamer.