Afbeelding

Wat betekent echtscheiding voor huis, hypotheek en pensioen?

Algemeen

Als jullie samen eigenaar van een koopwoning zijn, kunnen jullie die eventueel verkopen en kan de overwaarde worden verdeeld. Ben je bijvoorbeeld voor 30% eigenaar, heb je ook recht op 30% van die overwaarde.

Blijf jij of je ex-partner in de woning achter en is er sprake van overwaarde, dan moet één van jullie de ander uitkopen. Maar dat niet alleen. Degene die achterblijft moet ook de bestaande hypotheek overnemen. Banken zijn in dit soort situaties soepeler dan bij een nieuwe aankoop.

Pensioen
Het verdelen van pensioen speelt ook vaak een rol bij echtscheidingen. Jouw ex-partner en jij hebben beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat jullie tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben opgebouwd.

Contact
Sta je op het punt van scheiden, laat je dan over deze onderwerpen extra goed voorlichten bij de Bruyn Financieel Adviseurs B.V. te Delft. Wat is wel of niet mogelijk? Hoe luidt wetgeving? Hoe moet ik zaken aanpakken? Zitten jullie niet op één lijn? Onze adviseurs Ferdinand Kluiters of Ché Jenner kunnen helpen. Neem contact met ons op via info@debruyn.nl of 015-2141313.