"Een goed gekozen wijn voegt echt iets toe"

kijk op de wijk

De decembermaand met haar feestdagen is natuurlijk het uitgelezen moment om te genieten van lekker eten en een goed glas wijn.

"Een goed gekozen wijn voegt echt iets toe aan de wijn-spijscombinatie.", vindt Bart Kooiman. Hij kan het weten. Bart is sinds 2012 eigenaar van slijterij en wijnhandel De Wijnstok en ként zijn wijnen: "Ik heb er hier ruim honderd in de winkel staan. Wijn is een bijzonder product. "Er zit natuurlijk een hele geschiedenis aan vast. Maar ook de aankleding en ambiance is belangrijk. Als je het goed doet, komt er echt iets moois uit."

Fijnproever
Wat raadt Bart de fijnproever dan aan voor de komende feestdagen? "Een aanrader is de Carlos Cerres DOC Rioja, een Spaanse droge, rode wijn. Door de houtrijping krijgt deze wijn een volle, fruitige smaak met vanilletinten." Deze specifieke Rioja wordt gemaakt van wijnstokken die vijftig jaar of ouder zijn. Dat maakt echt iets uit, benadrukt Bart. "Hoe ouder de wijnstok, hoe minder druiven er aan groeien en hoe geconcentreerder de smaak van de overblijvende druiven wordt."

Mooie pasta
De Cerres Rioja is heel geschikt als borrelwijn, maar komt pas echt goed tot zijn recht als maaltijdwijn. "Het is een milde wijn die bijvoorbeeld heel goed past bij een mooie pasta of een champignonsoep. Gerechten met een volle smaak. Rioja is dan weer minder geschikt voor bijvoorbeeld wildgerechten. "De wijn is te mild voor wild", lacht Bart. De Rioja is ook mild voor uw portemonnee, want in december heeft Bart een mooie aanbieding: "Vier flessen halen, drie betalen."

Bier en whiskey
Naast de Rioja heeft Bart natuurlijk nog een keur van andere wijnen en dranken staan. "Voor oud en nieuw is bijvoorbeeld een mousserende wijn als de Bernard Massard heel geschikt. Daar zit ook een beetje Riesling in verwerkt." Geen wijnliefhebber? De Wijnstok heeft ook een uitgebreid assortiment andere dranken, zoals speciaalbieren ("heel populair", volgens Bart) en sterkere dranken als Cognac en Whiskey. Voor ieder wat wils dus. Kom daarom gerust eens langs aan de Frederik Hendrikstraat 34a in Delft en ontdek het verrassende aanbod. Bart geeft u graag en goed advies!