Afbeelding

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Ingezonden

DELFT - Ook de gemeente Delft wil in 2050 energieneutraal zijn. Deze ambitieuze doelstelling is uiteraard alleen haalbaar als iedereen meedoet. Het is dus belangrijk dat woningeigenaren investeren in het verduurzamen van de woning. Om woningeigenaren een steuntje in de rug te bieden, biedt de gemeente en de overheid financiële steun in de vorm van een lening of subsidie.

Energiebesparingsfonds
Woningeigenaren uit Delft die niet genoeg spaargeld hebben om te investeren in energiebesparende maatregelen, kunnen geld lenen van de gemeente. Dit geld kunnen zij investeren in energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, vloerisolatie of een zonneboiler. Particulieren kunnen minimaal € 1.500 en maximaal € 10.000 lenen, tegen een vaste lage rente. De looptijd van de lening is afhankelijk van het bedrag dat wordt geleend. De lening vraagt men aan via de website van de gemeente Delft.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Aardgas gaat langzamerhand uit de woningen verdwijnen. In 2050 moet Nederland van het aardgas af zijn. We stappen over naar duurzame verwarming, zonder uitstoot van CO2. Denk hierbij aan biogas, elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten. Om woningeigenaren te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, stelt de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar. Per 1 januari 2020 is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) gewijzigd. Voorheen konden woningeigenaren een beroep doen op deze subsidie als zij investeerden in een pelletkachel, warmtepomp, biomassaketel of zonneboiler. Nu kunnen eigenaren alleen nog een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van een warmtetepomp of zonneboiler.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
Isolatie is de basis van energie besparen. Woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen, moeten er eerst voor zorgen dat de isolatie op orde is. Op deze manier hoeft er namelijk minder energie verbruikt te worden om de woning aangenaam te houden. Vormen van isolatie zijn: gevelisolatie, dakisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Mensen die van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen, kunnen een tegemoetkoming van de overheid krijgen. Deze Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is beschikbaar tot 31 december 2020.

Groene leningen
Ook bij verschillende banken kunnen woningeigenaren geld lenen om de woning te kunnen verduurzamen. Een voorbeeld van zo'n groene lening is de lening van Greenloans. Greenloans is een onderdeel van ALFAM (100 procent dochter van ABN AMRO). Ook via de Rabobank en de ING kunnen woningeigenaren een Duurzaamheidslening afsluiten. Niet elke bank of biedt een duurzaamheidslening aan. Het is eventueel wel mogelijk om een aanvraag in te dienen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds is onder andere gevuld door de Rijksoverheid, de Rabobank en de ASN Bank. Particulieren kunnen daar tot maximaal € 25.000 lenen. Als de woning helemaal energieneutraal wordt gemaakt, dan kunnen woningeigenaren maximaal € 65.000 lenen.

!