Afbeelding

Jeugdboekentips van Eva en Femke

cultuur

DELFT - De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen! Een extra reden om naar de bibliotheek te gaan. Lees de tips, maar kom vooral ook zelf langs!

Speuren onder de grond – Sandra Hessels (Eva Orta)

Weet jij wat er allemaal onder de grond woont en leeft? Met dit boek kom je er achter! Het boek begint met enkele weetjes over 'ondergrondse' dieren, plus een uitleg over het boek zelf. Daarna volgt steeds op de linkerpagina een informatieve voorleestekst. De bladzijde wordt telkens afgesloten met een 'zoekopdracht'. Op de rechterbladzijde staat namelijk een donkere afbeelding. Pak de kartonnen zaklamp erbij en beweeg deze achter het donkere folieblad: je zaklamp verlicht steeds een deel van de afbeelding. Lekker speuren naar wat op de linkerpagina wordt genoemd, op onderzoek met de zaklamp! En bekijk ook de andere boeken uit deze serie; van jungles tot pandabossen, voertuigen tot ziekenhuizen - genoeg keuze voor kleine speurneuzen!

Misschien een vos – Kathi Appelt en Alison McGhee (Femke van der Sluis)

Dit boek gaat over twee zussen, Sylvie en Juul, die samen met hun vader in het bos wonen. Hun moeder is overleden en sindsdien probeert hun vader hen te beschermen met zijn lijst met Nieten; dingen die Sylvie en Juul niet mogen doen, zoals naar de Schuif gaan. Als Sylvie op een dag een wenssteen in de Schuif wil gooien, waarschuwt Juul haar zus dat ze op tijd terug moet zijn. Sylvie luistert niet en stuift ervandoor. Ze komt niet meer terug. Wat gebeurt er als je doodgaat? Het verhaal gaat over verlies, over steun, over edelstenen, hardlopen, sneeuwfamilies en vossen. Het vertelperspectief wisselt en af en toe kijk je door de ogen van vossenjong Senna. Niiet alleen heel mooi, maar ook een beetje een fantasieverhaal. Als je van de boeken van Astrid Lindgren houdt, dan vind je dit vast ook een mooi boek!