Een dansdemonstratie tijdens een open dag van De VAK.
Een dansdemonstratie tijdens een open dag van De VAK.

De VAK staat op eigen benen en is klaar voor de toekomst

cultuur

DELFT - Het is een bewogen periode geweest voor De VAK. Het Delftse centrum voor de kunsten is op eigen benen komen te staan en is een coöperatie geworden. Het onderdeel van de VAK, dat kunstlessen op en voor scholen verzorgde, is losgekoppeld en ondergebracht bij de openbare bibliotheek DOK Delft.

Wie lessen wil volgen op het gebied van muziek, dans, theater, schrijven en beeldende kunst kan nog altijd bij De VAK terecht in het statige pand aan het Westvest of in Wijkcentrum de Hofstee in de wijk Tanthof. Ondanks al die veranderingen merken de leerlingen van De VAK weinig verschil, verzekeren Albert Moerman en Saskia Smit de inwoners van Delft en de regio. Moerman is de muziekcoördinator van De VAK, Smit draagt zorg voor de communicatie en marketing. "Door ons nieuwe organisatiemodel zijn docenten niet meer in dienst bij ons, maar worden ze als zzp'ers lid van de coöperatie. Dat was natuurlijk even wennen, maar het heeft niet gezorgd voor een leegloop bij onze docentengroep. We zijn juist nog gevarieerder geworden in ons docentenbestand: iemand als hoboïste Pauline Oostenrijk, die bij het Residentie Orkest speelt, is dit jaar toegetreden tot onze organisatie", legt Moerman uit.
De prijzen voor het onderwijs in de kunsten zijn nagenoeg hetzelfde gebleven. "Zo komen onze cursisten niet voor verrassingen te staan", aldus Moerman. Om jezelf in te schrijven voor een bepaalde cursus is de website van de VAK, www.vak-delft.nl, een handige leidraad. "Hier zie je precies voor welke cursussen je je nog kunt inschrijven, of je nog kunt instromen en wanneer eventueel een nieuwe lessenreeks begint", adviseert Smit. De VAK nodigt tevens expats uit, die op zoek zijn naar een hobby en uitbreiding van hun sociale netwerk, om zich aan te melden.
Nieuw bij De VAK zijn de lunchpauzeconcerten. Elke laatste dinsdag van de maand verzorgt een docent van 12.45 uur tot 13.15 uur een lunchpauzeconcert in de Binnenhof van De VAK. Dinsdag 25 oktober verzorgt nieuwe gitaardocent Leonardo Palacios dit optreden, dat gratis toegankelijk is. Kijk voor de agenda en nog veel meer informatie op www.vak-delft.nl.