Roel van Velzen (links), z'n band en de zangeressen van The Hibby GB's zijn zaterdag 12 maart om 20.15 uur in Theater de Veste te zien. Stilzitten is dan geen optie, kan VanVelzen alvast verklappen.
Roel van Velzen (links), z'n band en de zangeressen van The Hibby GB's zijn zaterdag 12 maart om 20.15 uur in Theater de Veste te zien. Stilzitten is dan geen optie, kan VanVelzen alvast verklappen.

Roel van Velzen kijkt uit naar swingend optreden met Keniaanse zangeressen in Theater de Veste

cultuur

DELFT – Roel van Velzen komt zaterdag 12 maart terug naar Delft. En hij neemt naast z'n eigen band een bijzonder gezelschap mee: drie Keniaanse vrouwen.

Het gezelschap gaat die avond in Theater de Veste een swingende theatershow neerzetten. De eerste voorstellingen werden door pers en publiek al bijzonder goed ontvangen.
Het bijzondere verhaal van VanVelzen en Afrika begint in 2013, als de van oorsprong Delftse muzikant en z'n band in Kongo meedoen aan een bijzonder project. "Dat was een leuke en bijzondere trip", blikt VanVelzen terug. "We werken samen met lokale muziukanten. Da werd een hele interessante kruisbestuiving. Ik had er nooit bij stil gestaan dat het een optie was om mijn muziek met Afrikaanse muziek te combineren, maar het klonk heel erg leuk. Het heeft me wakker geschud. Ik vond het leuk en nieuw. Alsof je een nieuw gerecht proeft, of ontdekt dat er nog een andere onbekende kamer in je huis is."

-Wat vind je zo mooi aan het Afrikaanse?
"Het klinkt goed met mijn muziek. Het was daar heel bijzonder om mee te maken dat je muziek maakt met onbekenden met andere achtergronden, dat je elkaars taal niet spreekt, maar meteen een klik hebt en samen muziek maakt. Dan gebeurt er gewoon iets. Afrikaanse muziek is heel ritmisch, heeft andere maatsoorten. Ik had al een paar liedjes geschreven waarvan ik niet wist wat ik ermee moest. Ze lagen op een stapel met een groot vraagteken erop. Totdat ik de drie Keniaanse zangeressen van The Hibby GBs tegenkwam. Daar had ik meteen weer een klik en zó veel lol mee. Muziek maken is in Afrika enorm belangrijk, dat doen ze met zó veel overgaven. Dat is wel jaloersmakend. Als wij iets goed vinden knikken met een beetje met muziek mee en dan houdt het op. Zij beleven muziek met iedere vezel in hun lichaam – en zo moet het eigenlijk zijn. We wilden samen een liedje zingen, dat is 'Call it Luck' geworden. Daar werd leuk op gereageerd. Het is de blauwdruk voor het album geworden, dat een soort Keniaanse kruidenmix heeft. Daarmee doen we nu een theatertour."

-Hoe zijn de eerste shows gegaan?
"Het is heel erg leuk om te doen. En er wordt, ook door het publiek, veel gedanst. Van mensen die weleens in Afrika zijn geweest horen we terug dat het voelde alsof ze weer even terug in Afrika waren. Het is overigens wel echt een voorstelling met een verhaallijn en alle theaterdingen die je kunt verzinnen, die zitten erin. Het is verder een leuk contrast tussen vier jongens uit de polder en drie prachtige donkere dames. Leuk dat dit tot zoveel chemie op het podium leidt. De Telegraaf gaf de voorstelling onlangs vier sterren. We krijgen alleen maar positieve reacties."

-Hoe is het om met zangeressen uit verre oorden in je eigen stad op te treden?
"Heel erg leuk. Ik ga ze zeker even Delft laten zien. Verder zullen we volgend weekend, weet ik, wat ooms en tantes van me in de zaal zitten. Dat maakt zo'n show in Delft toch extra bijzonder."
Zie voor meer info en kaartverkoop www.theaterdeveste.nl.