Netwerkbeheerder Johan Remeijsen (links) legt wethouders Aletta Hekker en Ferrie Förster uit wat in de kasten vol Delftse servers gebeurt. Centraal en op de achtergrond Siemon van den Berg, directeur van The Datacenter Group.
Netwerkbeheerder Johan Remeijsen (links) legt wethouders Aletta Hekker en Ferrie Förster uit wat in de kasten vol Delftse servers gebeurt. Centraal en op de achtergrond Siemon van den Berg, directeur van The Datacenter Group.

Servers verhuizen van Torenhove naar Technopolis

Algemeen

DELFT - Zonder internet, zijn we nergens meer. Zeker een organisatie als de Gemeente Delft kan geen minuut zonder. Dus heeft Delft haar ICT-activiteiten nu ondergebracht bij The Datacenter Group.

Door: Jesper Neeleman

Hier, in hun pand op bedrijventerrein Technopolis, werd donderdag gevierd dat de eerste Delftse servers goed werken. De snoertjes zaten op de juiste plekken, de lampjes knipperden en het ambtelijk apparaat kan met de apparaten werken zoals het moet. Eind december bleek eens te meer hoe vervelend het is als dit níet kan. Tijdens de verhuizing van de ICT-omgeving ging iets mis. het ambtenarenapparaat was meteen tijdelijk werkloos. "Dat was erg onhandig", weet wethouder Aletta Hekker nog. "Gelukkig was het in de kerstvakantie. Er is toen hard gewerkt om de storing weer op te lossen." Dezelfde dag nog kwam het goed.
Eens te meer werd duidelijk dat automatisering ontlastend werkt, maar dat alles en iedereen er ook steeds afhankelijker van wordt. Dus is het belangrijk om de apparatuur die hiervoor zorgt in goede handen te hebben. En dat zijn de servers The Datacenter Group, benadrukt directeur en oprichter Siemon van den Berg. "Alle panden zoals die van ons vormen samen 'the cloud'", legt hij uit. "Wij zijn een soort huisbaas van the cloud. Voortaan zorgen wij er dus voor dat alle Delftse ambtenaren kunnen werken zonder ICT-problemen."
Daarom wordt het pand 24 uur per etmaal bewaakt, gekoeld en is er altijd voldoende stroom. "Als overal in de stad de stroom uitvalt dan hebben wij voldoende diesel in huis om alle apparatuur nog 48 uur van stroom te voorzien. En stel dat hier een vliegtuig op ons pand neerstort, dan heeft de gemeente nog precies dezelfde apparatuur op haar eigen locatie, in het nieuwe Stadskantoor." Het moet dus wel gek lopen wil Delft nog eens een storing krijgen. "Maar omdat we steeds afhankelijker worden van ICT is het ook goed om te investeren in veiligheid en betaalbaarheid. Steeds meer gemeentes besteden dit uit, omdat ze inzien dat het efficiënter is." Tot voor kort had Delft alle servers nog op twee eigen locaties staan, in De Torenhove en in het kantoor aan de Westlandseweg, boven de brandweerkazerne.

Asfalt van het internet
Op de eerste verdieping van The Datacenter Group wordt de plek waar het allemaal gebeurt bekeken. Hier, in de tien Delftse kasten, razen heel wat Delftse gegevens over dit asfalt van het internet. Er klinkt een geluid alsof vele stofzuigers en afwasmachines tegelijkertijd zijn aangezet. Vroeger maakte zulke apparaten nog veel meer geluid, vertelt Raymond van der Linden, projectleider van de Gemeente Delft. "De kasten met apparatuur waren bovendien veel groter", vertelt hij. "Het gaat allemaal heel hard in de automatisering", voegt netwerkspecialist Johan Remeijsen eraan toe. "Zelfs de automatisering wordt steeds meer geautomatiseerd, dus ons werk verschuift."

Alle vertrouwen
Wethouder Aletta Hekker heeft er na haar bezoek alle vertrouwen in dat het hart van de Delftse organisatie hier in goede handen is. "Stabiliteit en veiligheid zijn voor onze ICT-activiteiten het allerbelangrijkst, we kunnen niet meer zonder. Er staan zoveel gegevens op. We wilden dit bovendien graag bij een Delfts bedrijf doen en dat is gelukt." Daar is ook wethouder Ferrie Förster content mee. "Leuk ook dat wij de eerste gemeente zijn die onze ICT-omgeving hier onderbrengen", zei Förster. Of Delftenaren er verder iets van merken? Weinig, geven de wethouders aan. "We hopen vooral dat de storingsgevoeligheid nog kleiner wordt", zegt Hekker.