Het huidige filmhuis aan het Doelenplein zou niet genoeg mogelijkheid tot uitbreiding bieden.(Foto: Koos Bommelé)
Het huidige filmhuis aan het Doelenplein zou niet genoeg mogelijkheid tot uitbreiding bieden.(Foto: Koos Bommelé)

Gemengde gevoelens over verhuizing Filmhuis Lumen

Algemeen

DELFT - De bouw van de Hooghe Delft, een groot nieuwbouwproject in Nieuw Delft, zal dit najaar van start gaan. Daarmee komt ook het nieuwe Filmhuis Lumen een stukje dichterbij. Filmhuis Lumen tekende op 17 februari 2023 de nodige contracten voor de bouw van de nieuwe accommodatie, die naar verwachting in het voorjaar van 2025 gereed zal zijn. In de Hooghe Delft zal het filmhuis de onderste twee verdiepingen in beslag nemen, met twee keer zoveel filmzalen als in het huidige gebouw aan het Doelenplein, een ruime foyer en een terras. Volgens het bestuur van Lumen is de extra ruimte zeer welkom: het aanbod van kwaliteitsfilms in Delft is de afgelopen jaren sterk gegroeid en de organisatie wil zich tevens meer gaan richten op een bredere doelgroep en educatie. Ook de gemeente Delft heeft een groot vertrouwen in de verhuizing van Lumen. De gemeente besloot een eenmalige subsidie uit Fonds 2040, van 650.000 euro, en een garantstelling voor de lening, van maar liefst 2,9 miljoen euro, beschikbaar te stellen voor de verhuizing. Niet iedereen is echter even enthousiast over het besluit van Lumen.

Door Christine Lvov

In juli 2022 verscheen er al een petitie tégen de verhuizing, een initiatief van een filmhuisliefhebber en omwonende. Destijds stond de beslissing over de verhuizing nog niet vast, maar het was al wel bekend dat de gemeente Delft bereid was om een omvangrijke financiële ondersteuning en garantie op de lening te bieden. Uit de petitie, die ruim 300 keer ondertekend is, bleek dat er grote zorgen rondom de verhuizing bestonden. De initiatiefnemer van de petitie vertelt: “Een aantal jaar geleden bevond de culturele sector in Delft zich al in een financieel lastige situatie. Toen hoorde ik dat Lumen wilde verhuizen, en dat in een tijd dat alles duurder werd. Dan ga je als filmhuis natuurlijk niet naar nieuwbouw. De gemeente staat dan wel garant voor een gedeelte van het geld wat op tafel moet komen, maar je kunt niet meer terug. Dit is een groot risico,” meent de initiatiefnemer. De ondertekenaars van de petitie betwijfelden of Lumen de gewenste toename aan bezoekers, en daarbij de benodigde vrijwilligers, zou kunnen realiseren. Ondanks de handtekeningen die onder de petitie werden verzameld, bleef het bestuur van Lumen, alsmede de gemeente Delft, positief over de verhuizing. Het bestuur van Filmhuis Lumen zegt dat de petitie nooit is aangeboden, maar de initiatiefnemer meent dat de petitie wel is aangeboden maar niet aangenomen. Wel hield Lumen verschillende peilingen. Een peiling onder de bezoekers en een peiling onder de vrijwilligers en medewerkers. “Voor beide peilingen was de uitslag verdeeld”, laat een woordvoerder van Lumen weten. “Er waren positieve reacties en ook een aantal negatieve. Er bestonden op dat moment nog veel onduidelijkheden en onzekerheden, sinds we die hebben weggenomen is de reactie veelal positief.”

De initiatiefnemer voerde naar aanleiding van de petitie een gesprek met het bestuur van Lumen, wat naar diens mening zeer open en prettig verliep, “behalve dat zij niet lieten doorschemeren dat de plannen voor de verhuizing waarschijnlijk in 2014 al volledig in kannen en kruiken waren.” Hoewel een woordvoerder van de gemeente beaamt dat het idee om een filmhuis te plaatsen aan het Van Leeuwenhoekpark uit 2014 stamt, zou er destijds nog geen specifieke plek voor een filmhuis zijn bedacht. Het initiatief dat nu De Hooghe Delft heet, is eind 2018 ingediend. Filmhuis Lumen was wel vanaf het begin onderdeel van dit initiatief. Het definitieve besluit is in december 2022 genomen. “Daarvoor was het vooral verkenning”, laat Lumen weten. De gemeente maakt kenbaar een groot vertrouwen te hebben in de bijdrage die het nieuwe filmhuis zal leveren aan Nieuw Delft: “Met de verhuizing van Filmhuis Lumen naar een grotere locatie krijgt het aanbod van kwaliteitsfilms in Delft voldoende plek. Het filmhuis draagt bovendien bij aan een gemengd en levendig Nieuw Delft.”

De wens om te verhuizen komt niet voort uit ‘ambitie’ om te groeien. Het filmhuis stelt dat op de huidige locatie niet genoeg mogelijkheid tot uitbreiding is, terwijl de bezoekersaantallen groeien en niet alle kwaliteitsfilms getoond kunnen worden. Momenteel heeft het filmhuis twee zalen, één met 116 stoelen en één met 53 stoelen. “Mijn eigen ervaring is dat de zalen nooit gevuld zijn,” vertelt de initiatiefnemer. In de Hooghe Delft zal het filmhuis in totaal 343 stoelen hebben, maar volgens de woordvoerder van Lumen zou de bezettingsgraad per voorstelling niet relevant zijn: “Bij een filmhuis draait het in financiële zin vooral om het totaal aantal bezoekers.” Volgens de woordvoerder zou de benodigde toename van bezoekers haalbaar zijn: “Wij gaan er in onze berekeningen van uit dat wij in de eerste vijf jaar in de nieuwbouw doorgroeien naar 85.000 bezoekers, momenteel doen we 60.000 bezoekers per jaar. Met een verdubbeling van het aantal zalen en dus het aantal voorstellingen denken wij dat deze groei zeker haalbaar is.” Als de verwachtingen van Lumen ten aanzien van het aantal bezoekers kloppen, zullen er ook voldoende vrijwilligers moeten worden geworven. Volgens de woordvoerder van het bestuur gaat dat lukken: “We zijn al geruime tijd bezig met het werven van nieuwe vrijwilligers, iets dat zo succesvol verloopt dat er momenteel zelfs een wachtlijst is voor nieuwe vrijwilligers.” Een bezoeker van het filmhuis wijst erop dat er vrijwilligers zijn opgestapt toen Lumen besloot de verhuizing door te laten gaan. Volgens de woordvoerder is dat geen verrassing: “In een organisatie met 100 mensen kan je het nooit voor iedereen goed doen. Een enkeling is opgestapt vanwege het besluit, maar het overgrote merendeel is gebleven. De sfeer is op dit moment positief.”