Afbeelding

Bijzondere vertoningen in mei bij Filmhuis Lumen

Algemeen

DELFT - Er worden deze maand weer veel mooie en speciale films vertoond bij Filmhuis Lumen in Delft. Van ontdekkingsreizen naar de uithoeken van de cinema tot de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming. 

Op zondag 7 mei vindt er een speciale vertoning plaats van de filmische documentaire ‘Sporen van Indië‘. Deze vertoning is speciaal omdat er na de film een nagesprek plaatsvindt met producent en regisseur Reda van der Putten. In de film wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt aan de hand van de historische verwevenheid tussen Indië en de stad Amersfoort, zomaar een stad midden in Nederland. De voorstelling begint aanstaande zondag om 19:00 met aansluitend het nagesprek. De film duurt 71 minuten en er wordt Nederlands gesproken.

Op donderdag 11 mei wordt ‘The Mindgame’ vertoont in Filmhuis Lumen. Deze documentaire is onderdeel van de serie ‘Movies That Matter On Tour’ en gaat over vluchteling Sajid Khan Nasiri. De jongen uit Afghanistan ging in zijn eentje op de vlucht toen hij pas 14 was en arriveerde na een reis van twee jaar vol gevaar in België. Hier begon voor hem een nieuwe worsteling: de mind game. Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis? Deze intieme documentaire gaat over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan. Na deze vertoning zullen Mira Wallaart (manager Taalschool Rijswijk) en Amal Bouaali (coördinator vluchtelingenbegeleiding van Taalschool Rijswijk) samen met twee ervaringsdeskundigen nog met de zaal in gesprek gaan. De documentaire zal donderdag 11 mei om 19:30 uur beginnen en duurt 70 minuten. In de film wordt Engels, Nederlands en oostelijk Perzisch gesproken en er wordt in het Engels ondertiteld.  

Op zaterdag 13 mei neemt de Cultclub van Filmhuis Lumen je mee op ontdekkingsreis naar de uithoeken van de cinema. Dit doen ze met de vertoning van ‘Bad Black‘, een unieke combinatie van actie en sociale kritiek uit de sloppenwijken van Oeganda’s hoofdstad Kampala. De film vertelt het verhaal van Bad Black, geboren in de sloppenwijken van Kampala, slachtoffer van kinderarbeid en uitgegroeid tot zware beroepscrimineel. Ze wil wraak nemen op de man die haar levensloop bepaalde. De productiebudgetten voor deze film zijn absurd laag en liggen ongeveer tussen de 65 en 200 dollar. Toch is de film gemaakt met 100% levenslust en liefde voor film en dat heeft geresulteerd in een hartverwarmende en bekroonde film. Voorafgaand aan de vertoning is er via een live-videoverbinding een Q&A met de regisseur Isaac Nabwana. De avond begint om 21:30 uur met de Q&A met aansluitend de vertoning van de film. De film duurt 69 minuten en er wordt Engels en Luganda gesproken met Engelse ondertiteling.