Buurtbewoners ontmoeten elkaar en kweken groenten en kruiden in De Bijentuin.
Buurtbewoners ontmoeten elkaar en kweken groenten en kruiden in De Bijentuin.

Wijkbezoek Buitenhof legt buurtbehoeften bloot

Algemeen

DELFT - Op dinsdag 18 april bracht de gemeenteraad een wijkbezoek aan Buitenhof. Langs één fietsroute en drie wandelroutes bezochten de leden van de gemeenteraad samen met bewoners van Buitenhof de instellingen en activiteiten in de wijk, om samen te kijken naar wat er speelt en leeft in de wijk en op welke gebieden de wijk verbeterd zou kunnen worden. Er kwamen veel verschillende onderwerpen aan bod.

Sociale ambities
In het gymlokaal van basisschool De Horizon aan de Brahmslaan, scheen de schooldirecteur het licht op de diversiteit van Buitenhof. In de wijk komen maar liefst 44 verschillende culturen voor, die op school met elkaar samenkomen. De sociale betrokkenheid van Buitenhof is groot. De school diende als inzamelplek voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië, maar problemen als armoede en werkloosheid zijn ook voelbaar in de leslokalen van De Horizon.
Buurtstichting Rode Feniks, Cultuurhuis, Delft voor Elkaar en Can I Dream, bij wijkcentrum BuitenGewoon, wat voorheen The Culture heette, vertelden over hun droom om van het buurthuis een ontmoetingsplek voor de hele wijk te maken. Momenteel wordt het wijkcentrum voornamelijk door jongeren gebruikt. Ze krijgen hulp bij het maken van huiswerk, kunnen er sporten en muziek maken en zo op het rechte pad blijven. Het gebouw is echter aan onderhoud toe.
In de Vierhovenkerk en de Sultan Ahmet moskee werd de sociale functie van de geloofsgemeenschappen in de wijk benadrukt. Zo bieden deze gemeenschappen onderdak aan elkaar en aan sociale initiatieven als de voedselbank. Tijdens de iftar brengt de moskee Delftenaren uit de hele stad samen.

Veiligheid
De wijkagent van Buitenhof vertelde er alleen voor te staan, terwijl de wijk getalsmatig recht heeft op drie wijkagenten. Saaie dagen kent hij dan ook niet. De raadsleden werden door hem gewezen op plekken waar bewoners hun grofvuil op straat zetten. Het vuil blijft soms dagenlang liggen en eindigt vervolgens tussen het groen.
Buurtpreventieteam Fledderus legde uit door een deel van de wijk te surveilleren, in de vakanties en als klok een uur teruggaat. Het preventieteam heeft de wijk op deze manier al twee jaar lang behoed voor inbraken. Dit alles zonder subsidie. De vrijwillige surveillanten ontvangen alleen knalgroene hesjes van de gemeente. De buurtwacht via WhatsApp werpt ook zijn vruchten af. Ingrijpen gaat echter alleen in overleg met de politie.

Groene ambities
De raadsleden ontmoetten ook de bewonerscommissie Bizet/Ravelstraat, bij de Lidl in de Griegstraat. De bewonerscommissie zou graag plantenbakken in de wijk willen, geen fout geparkeerde auto’s meer en ook hier geen afval op straat.
In de Wielengahof legden bewoners uit dat de hoge bomen het zonlicht van de panelen wegnemen, en boden ze tevens een petitie aan. De raad maakte kenbaar dit onderwerp aan te kaarten tijdens besprekingen met betrekking tot groenbeleid en de energietransitie.
Huishoudens in de buurt van buurtmoestuin de Bijentuin vertelden gratis hun eigen groenten en kruiden te kweken. In de tuin is geen bij te bekennen, maar buurtbewoners gebruiken de tuin massaal als ontmoetingsplek. De raad werd er wel op gewezen dat de wachtlijst erg lang is.

Conclusie
Na een dag vol indrukken concludeerden de raadsleden dat Buitenhof een wijk is met veel gezichten. Er is sprake van veel betrokkenheid en veel talent, maar de wereld achter de voordeur blijft grotendeels onzichtbaar. De raad wil met de verworven informatie aan de slag gaan om Buitenhof waar mogelijk te verbeteren en belooft de buurtbewoners die deelnamen op de hoogte te houden van ontwikkelingen.