Waar kun je je beter in Buitenhof verdiepen dan in Buitenhof zelf, dacht TU-docent Glenn Weisz, die zelf in de wijk opgroeide. Zijn studenten bedachten dit jaar verschillende oplossingen voor de wijk.
Waar kun je je beter in Buitenhof verdiepen dan in Buitenhof zelf, dacht TU-docent Glenn Weisz, die zelf in de wijk opgroeide. Zijn studenten bedachten dit jaar verschillende oplossingen voor de wijk.

De paden af, de wijk in. Op zoek naar ideeën voor een beter Buitenhof

Algemeen

DELFT – Hemelsbreed zijn Buitenhof en de TU-campus nog geen drie kilometer van elkaar verwijderd. "Maar gevoelsmatig zit er een oceaan tussen", zegt de in Buitenhof geboren TU-docent Glenn Weisz jr. Hij stuurde zijn studenten de wijk in.

Door: Jesper Neeleman

Hun doel: een technologische oplossing bedenken voor sociaal maatschappelijke vraagstukken in deze Delftse aandachtsbuurt. Dat deed Weisz niet zonder reden. Jaarlijks geeft hij de Persoonlijk Leiderschap Module (PLM) aan een groep excellente studenten van verschillende faculteiten. Dit vak gaat gepaard met een wedstrijd. Die werd gewonnen door het team van Anne Bakx (20) en Ariane Zwinkels (23). Zij kenden de wijk nauwelijks. Dat veranderde toen Glenn Weisz hen, in de kantine van Delfia, een college gaf. Daarna gingen ze de straat op. Hier spraken ze verschillende vrouwen. "Zij bleken nauwelijks mee te doen aan activiteiten in de wijk", vertelt Ariane. "Niet vanwege hun religie. Het had er meer mee te maken dat de activiteiten, die veelal door Delft voor Elkaar en buurtbewoners worden georganiseerd, vooral voor de kwetsbare jongeren bedoeld zijn. Er zijn nauwelijks activiteiten die specifiek voor vrouwen bedoeld zijn."

Dat moet anders, vond het team èn de vrouwen die ze op straat spraken. Dus bedachten ze een oplossing: de Studenten Commissie Madame. Geen subsidie-slurpend feministisch clubje, maar een platform van studenten en vrouwelijke buurtbewoners die samen activiteiten organiseren. "Denk hierbij aan yoga- of dansles, maar ook lezingen, spreekuren voor belastingzaken of kookles", zegt Ariane. "Studenten zijn hiervoor de ideale vrijwilligers. Veel van hen geven aan best iets voor de gemeenschap te willen doen. Verder staat het natuurlijk mooi op je cv als een werkgever ziet dat je je ook voor anderen inzet."

Daarbij moet het geen eenrichtingsverkeer worden. "Want ik zou bijvoorbeeld ook wel willen leren hoe je Marokkaanse couscous maakt", zegt Ariane. Anne: "Het moet niet zo zijn dat de ene partij alleen zendt en de ander alleen ontvangt. Integendeel."

Hun plan sluit aan bij het convenant dat de TU Delft en de gemeente vorig jaar sloten, waarin ze afspraken deze twee werelden dichter bij elkaar te brengen. In dit stuk staat bij één van de speerpunten: 'Dat de TU en de gemeente gebaat zijn bij een sterke sociale cohesie in de stad en partijen die zich ook daarvoor willen inzetten'. Niet vreemd dus dat ook wethouder Raimond de Prez en burgemeester Marja van Bijsterveldt hun interesse in de PLM-studenten toonden en respectievelijk een lezing gaven en een prijs uitreikten. Ook basisschool De Horizon toonde zich enthousiast en liet al weten ruimte beschikbaar te willen stellen voor de vrouwenactiviteiten.
De studenten van het winnende team verwachten dat de eerste activiteiten van Studenten Commissie Madame in oktober al van start gaan. Verdwijnen problemen in Buitenhof vervolgens al sneeuw voor de zon? Dat niet, beseffen ze. "Maar onze plannen zullen in elk geval de sociale cohesie in de wijk vergroten en wie weet waar het in de toekomst nog meer toe leidt."

Afbeelding