Gemeentehuis van Midden-Delfland
Gemeentehuis van Midden-Delfland

Inwoners Midden-Delfland verdeeld over eventuele komst vluchtelingen

Algemeen

MIDDEN-DELFLAND - De situatie op opvanglocaties voor vluchtelingen staat onder druk. De vraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) naar meer tijdelijke opvanglocaties is daardoor groot. De gemeente Midden-Delfland onderzoekt of het mogelijk is om 225 vluchtelingen op te vangen voor een periode van vijf jaar. Over deze intentie zijn de meningen van inwoners verdeeld, bleek uit een online enquête en drie fysieke bewonersbijeenkomsten. 

Door Cheyenne Toetenel

Op 14 november 2022 ging de gemeenteraad van Midden-Delfland akkoord met het onderzoeken van de mogelijkheid voor de opvang van 225 vluchtelingen, aangevuld met 25 tot 50 woningen voor lokale woningzoekenden. Het college en de gemeenteraad stellen daarbij voorwaarden; een besluit voor maximaal vijf jaar, geen ‘veilige landers’, zoveel mogelijk gezinnen. Het college onderzoekt momenteel of dit haalbaar is en zo ja, welke locaties daarvoor geschikt zijn. Daarbij is gekozen voor een brede inventarisatie van meningen, zorgen, ideeën en adviezen van inwoners van Maasland, Schipluiden en Den Hoorn. Die informatie is verzameld middels een online enquête en drie openbare inwonersbijeenkomsten in de drie dorpskernen. Momenteel zijn nog interviews gaande met maatschappelijke partijen op het gebied van onderwijs, zorg en welzijn, werk, sport en kerkelijk leven. 

Zorgen
Veel inwoners die tijdens de bijeenkomsten en via de enquête van zich hebben laten horen, uiten hun zorgen. Veiligheid is een veel genoemd zorgpunt, dat op de eerste bijeenkomst in Schipluiden veelvuldig naar voren kwam. “Men is bang dat het gevoel van onveiligheid toeneemt en kijkt daarbij naar de huidige politiebezetting, die in de ogen van sommige inwoners minimaal is”, laat de gemeente Midden-Delfland weten. “Daarnaast zijn er zorgen dat dit ten koste gaat van woonruimte voor ‘eigen’ inwoners of natuurgebied.” Tot slot gaf een aantal aanwezigen aan 225 vluchtelingen te veel te vinden voor een klein dorp. Inwoners van Maasland delen die zorgen, bleek tijdens de bijeenkomst in dit dorp. Daarnaast was de toegang tot andere maatschappelijke voorzieningen zoals onderwijs en medische zorg een onderwerp van gesprek. “Scholen en kinderdagverblijven zitten vol, hoe ga je deze extra instroom opvangen?” Bovendien maken inwoners zich zorgen om de afspraken die worden gemaakt over de duur van de opvang en de samenstelling van de groep vluchtelingen. “Hoe zorgen we dat de gemaakte afspraken worden nageleefd?” Tijdens de bijeenkomst in Den Hoorn vroegen aanwezigen aandacht voor de stedelijke problematiek waar dit dorp door de ligging ten opzichte van Delft mee te maken zou hebben. “Omdat ook Delft vluchtelingen opvangt nabij Den Hoorn, is men bang om in een ‘sandwich’ te komen, met een druk op voorzieningen die Den Hoorn niet aan kan. Een aantal aanwezigen gaf aan het jammer te vinden dat met de komst van vluchtelingen de aard van het dorp verandert. Anderen zeggen zich zorgen te maken om de toenemende polarisatie in het dorp en vrezen voor de veiligheid van zowel de huidige bewoners als de nieuwkomers.”

Voorstanders
In de dorpskernen waren ook mensen aanwezig die zich uitspraken vóór de komst van vluchtelingen. “Zij juichen het toe – mits goed begeleid – dat Midden-Delfland haar verantwoordelijkheid pakt en zien het als een verrijking voor de cultuur en verjonging in de gemeente. Ook zien inwoners potentiële aanwas op de krappe arbeidsmarkt.” Een minderheid gaf aan te schrikken van de manier waarop er wantrouwend over vluchtelingen wordt gepraat. “Je bent het als welvarend dorp moreel verplicht om mensen in nood een veilig thuis te bieden, zo is hun opvatting.”

Locatie
Inwoners bleken met name geïnteresseerd in de concrete locatie van de eventuele opvang, maar daar kan in dit stadium van het onderzoek nog geen uitspraak over worden gedaan. Een groot aantal respondenten geeft - indien de opvang er zeker komt - de voorkeur voor een spreiding over de drie kernen met meerdere kleine locaties. Burgemeester Van Hemmen sprak tijdens de inwonersbijeenkomsten zijn voorkeur uit voor één centrale locatie. Dit vanwege de bredere dagelijkse en financiële ondersteuning die het COA in dat geval kan bieden, waardoor de gemeente Midden-Delfland minder wordt belast.

Aan de hand van de beschikbaar gestelde informatie onderzoekt de gemeente of er geschikte opvanglocaties zijn in Midden-Delfland. Is dat het geval, dan gaat de gemeente opnieuw in gesprek met de inwoners. Voor de zomervakantie brengt het college een advies uit aan de gemeenteraad.