Foto: Lee-ANN Tsjang (Odes)
Foto: Lee-ANN Tsjang (Odes)

CHESS de musical, een zinderende productie met Delftse inbreng

Algemeen

MuziekTheater Odes is bekend in de hele regio. Ook vanuit Delft zijn diverse leden van dit muziekgezelschap lid van Odes. Ieder jaar voeren zij diverse keren een musical op in CulturA & Zo in Nootdorp. Vorig jaar veroverden zij de harten van hun publiek met de musical ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’ en de musical in de Rijswijkse Schouwburg ‘De Drie Musketiers’.  Het Rijswijkse publiek beloonde Odes met een ovationeel applaus dat tot in Delft te horen moet zijn geweest. Beide voorstellingen waren een groot succes en ontvingen uitstekende recensies. Vanaf 10 maart aanstaande is hun nieuwste musical CHESS te zien in CulturA & Zo.

Door Martin Reitsma

Edwin Feenstra is trots op Odes
Tussen al zijn drukke werkzaamheden in zijn Kopieshop doen we dit interview. Hij is voorts regisseur, acteur en zanger en vertelt: “Ik ben zo trots op Odes en onze medewerkers iedere keer staat onze groep met gepassioneerde actrices, acteurs, zangers, kleermakers en decorbouwers weer garant voor fraaie en goed bezochte muziekproducties.” Muziek is altijd een rode draad in zijn leven gebleven. Hij is blij met zijn groep en oogt gepassioneerd als hij enthousiast vertelt over ‘zijn’ Odes. “Onlangs kregen de leden nog een leerzame theaterworkshop van niemand minder dan bekend acteur Jon van Eerd gaat Edwin verder.”
Hij is thans alweer met zijn groep druk bezig om ook van de volgende musicalproductie CHESS weer een succes te maken.

Mooiste muziek en het schrijnendste liefdesverhaal
CHESS wordt door velen gezien als de musical met de mooiste muziek en het schrijnendste liefdesverhaal. De twee mannen van de groep ABBA: Björn Ulvaeus en Benny Andersson, schreven de prachtige muziek. Tim Rice, bekend van o.a. ‘The Lion King’, ‘Aida’ en ‘Jesus Christ Superstar’, de tekst. Het wereldwijde succes van CHESS was mede te danken aan de megahits ‘I Know Him So Well’ en ‘One Night in Bangkok’ en aanleiding tot het schrijven van nog een hitmusical: Mamma Mia. Tim Rice liet zich voor het schrijven van dit stuk inspireren door het bloedstollende wereldkampioenschap schaken in 1972 in IJsland, een strijd tussen de legendarische Rus Boris Spasski en de excentrieke Amerikaan Bobby Fischer.

CHESS is een meeslepende musical
Een schaak-tweekamp tussen twee grootmeesters vormt het decor voor deze meeslepende musical over de onmogelijke liefde tussen de Russische schaker Anatoli en de Amerikaanse Florence. Zij is de zaakwaarneemster van Anatoli’s tegenstander, de extravagante en opvliegende Amerikaanse grootmeester Freddy. Als de Rus overweegt over te lopen naar het Westen, beseft hij dat hij zijn familie nooit meer terug zal zien. De KGB-agent Molokov probeert de Rus te overtuigen mee terug te gaan. Anatoli neemt dan een beslissing die voor alle partijen verregaande gevolgen heeft.
MuziekTheater ODES heeft weer een uitstekende cast samengesteld. Een aantal bekende gezichten van de laatste producties worden afgewisseld door diverse nieuwe talenten. De cast is samengesteld uit personen uit de wijde omgeving. Delft, Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw, Zoetermeer, Den Haag en Monster zijn slechts een aantal plaatsen waar de mensen vandaan komen.

Chess is vier keer te zien in Cultura & Zo Nootdorp
Regisseur Edwin gaat verder en vertelt: “Ik heb deze musical 35 jaar geleden gezien in Londen en was verkocht aan de muziek en het prachtige verhaal”. Samen met zijn dochter Nienke en de leden van Odes heeft hij weer een verrassende productie verzorgd. De muzikale leiding is ook deze productie weer in handen van Wim Madderom.” In het Nootdorpse theater CulturA & Zo zal de musical vier keer te zien zijn.De voorstellingen vinden plaats vanaf vrijdag 10 maart, aanvang 20.00 uur. Hierna is de productie te zien op:

Zaterdag 11 maart, aanvang eerste voorstelling om 14.00 uur en de tweede voorstelling om 20.00 uur. Zondag 12 maart, aanvang om 14.00 uur.

Kaarten voor deze indrukwekkende musical kosten 17 euro en zijn te koop via de site van MT Odes: www.odes.nl