Afbeelding

Muziektheater ODES oogst veel waardering met de voorstelling ´De Drie Musketiers´

Algemeen

RIJSWIJK - Na twee jaar uitstel vanwege Covid was het dan zover, afgelopen weekend gaf Muziektheater ODES afgelopen weekend twee voorstellingen in de Rijswijkse Schouwburg. Het werden succesvolle avonden. De Drie Musketiers is oorspronkelijk een roman geschreven door de Franse schrijver Alexandre Dumas.  Van het boek is door Joop van den Ende Theaterproducties ook een musical gemaakt. De wereldpremière daarvan vond plaats in Rotterdam op 30-03-2003. De muziek werd geschreven door Rob en Ferdi Bolland.

Door Martin Reitsma

Drie Musketiers, “Eén voor allen en allen voor één”.
De voorstelling speelde zich af rond 1627, ten tijde van kardinaal Richelieu en koning Lodewijk XIII met mooie rollen bij ODES door Tommie Hoogerwerk - Guurink en Pim Jansen. De drie musketiers (een eregarde voor de Franse koning in de 17e eeuw) zijn Aramis, Athos en Porthos. Hoewel ze bekendstaan als de drie musketiers spelen hun avonturen zich af met vier personen. De vierde musketier is zelfs de bekendste: D’Artagnan.Hun beroemde motto was: “Eén voor allen en allen voor één”.
Deze vier rollen bij ODES werden met verve en professioneel ingevuld door Barry Bogman, Andy van den Berg, Tim van der Ham en Michel Fierlier.

Het verhaal

De belangrijkste verhaallijn is het complot van de op macht beluste kardinaal Richelieu die gebruik wil maken van de onervarenheid van de jonge koning Lodewijk XIII. Door de koning en zijn vrouw Anna in diskrediet te brengen hoopt hij de koning tot aftreden te dwingen waarop hij zelf het leger kan aanvoeren om de hugenoten aan te vallen en de oorlog te verklaren aan Engeland.
De kardinaal wordt daarbij geholpen door het hoofd van zijn garde, de graaf van Rochefort, uitstekend vertolkt door Jazz Magdelijns. Daarnaast zet hij een spionne en moordenares in, de valse Milady de Winter. In de voorstelling overtuigend gespeeld door Iris Roozenburg. Koningin Anna werd glansrijk gespeeld door Serina de Rijke - Vos.
De drie musketiers blijven echter trouw aan de koning. Later sluit de jonge D’Artagnan zich bij hen aan. Via zijn geliefde Constance, de hofdame van de koningin, komt hij achter de snode plannen van de kardinaal. Samen met de drie musketiers probeert hij deze plannen vervolgens te dwarsbomen. In de voorstelling speelt Nienke Feenstra met passie en elan de rol van Constance, ook haar mooie zang verdient een compliment.

Gedegen voorbereiding

De leden van ODES en de produktiemedewerkers aan deze prestigieuze musical hadden werkelijk alles uit de kast getrokken om hun uitvoering van deze aansprekende musical tot een succes laten worden. Niets werd aan het toeval overgelaten. De regie was in handen van Edwin Feenstra, zijn dochter Nienke deed de choreografie. De creativiteit en veelzijdigheid van vader en dochter Feenstra kwamen goed van pas in aanloop naar de voorstellingen. De muzikale leiding was in de vakkundige handen van Wim Madderom, terwijl Floris Nonhebel van schermvereniging Ter Weer in Den Haag de gevechtschoreografie deed. Een aantal maanden werd er op de dinsdagavond les gevolgd en geleerd hoe je veilig kunt vechten. Na deze lessen werd de choreografie ingestudeerd zodat er ook indrukwekkende scenes op de planken worden neergezet. Ook een drietal leden van Ter Weer stond tijdens de uitvoeringen op de planken.
En met succes want de schermgevechten kwam erg geloofwaardig over tijdens de voorstelling.

Alles in eigen beheer
In aanloop naar de voorstellingen bleek al dat het een enorme klus zou worden om dit ruim 2 en een half uur durende verhaal op de planken te brengen. Wat zo bijzonder is bij MT ODES dat alles in eigen beheer wordt gedaan. De decors zijn de afgelopen jaren helemaal zelf gemaakt. Diverse theater achterdoeken zijn speciaal voor deze voorstelling geprint en ook de kleding (ruim 150 kostuums) zijn eigendom van de club. Niet voor niets zijn de kosten van deze productie ruim 50.000,- euro. Maar dat was dan ook wel terug te zien. Iedereen zag er tot in de puntjes verzorgd uit. Naast de prachtige kleding waren er ook diverse pruiken voor bepaalde scenes uitgezocht.

Het werd een adembenemende voorstelling

Prachtige stemmen, melodieën, kostuums en decors wisselen elkaar af in hoog tempo tijdens deze show. Met ruim 50 cast leden, honderden kostuums, een verhaal met liefde, drama en intriges. goede solisten en een heerlijke choreografie stonden garant voor een avond topvermaak. Het publiek genoot van uitstekende acteerprestaties, mooie zang, flitsende actiescenes met op de achtergrond prachtige decorontwerpen via Edwin, Jos de Winkel en Piet Ouwehand. Het was indrukwekkend wat ook de mensen van de decoropbouw tot stand hebben gebracht op het podium. Iedereen gaf op de planken het beste van zichzelf, het was genieten van het speelplezier van de acteurs, solisten en schermers.
De musicalacteurs hadden hun personage goed ontwikkeld, zich de tekst knap eigen gemaakt waarbij de dictie en de wisselwerking met de andere acteurs in De Drie Musketiers uitstekend waren. Het podium was een en al kleurenpracht met mooie historische kostuums. Het applaus na afloop moet tot in Delft en Pijnacker te horen zijn geweest. Diverse leden van ODES komen uit Delft, het was dan ook niet verwonderlijk dat tussen het publiek een aantal Delftenaren konden genieten van een prachtige voorstelling.

Barry Bogman die de rol van D´Artagnan op een uitstekende wijze vertolkte kijkt er met veel plezier op terug en laat weten:
`Wat een weekend! Ik heb vaak het podium betreden en zo nu en dan een droom waargemaakt. Afgelopen weekend was het weer zo’n moment, ik stapte in de voetsporen van D’artagnan om vervolgens de liefde van mijn leven Nienke Feenstra (Constance) tegen het lijf te lopen in Parijs. Haar in mijn armen te zien sterven en om per boot naar Engeland te varen met bootsman Tim van der Ham. Frankrijk te ontzien van een brute oorlog tegen de hugenoten! Barry prijst Tommie Hoogerwerf-Guurink Pim Jansen Serina de Rijke - Vos en de vele andere medewerkers.
En dat alles te midden van magistraal decor, geweldige muzikale leiding, hele fijne regie en uiteraard een volwaardige nieuwe familie. Dank aan Muziektheater ODES voor het vertrouwen en de tomeloze inzet.`
´Zo trots op MT ODES. Wat een productie, wat een prestaties´, vertelt de trotse regisseur Edwin Feenstra die zelf de rol van de vader van D´Artagnan vertolkte. Muziek is altijd een rode draad in zijn leven gebleven. Hij bedankt dan ook alle medewerkers, alle medewerkers aan deze megaproductie, het enthousiaste en dankbare publiek. Hem kennende is hij nu al weer bezig om van een volgende musicalproductie weer net zo´n succes te maken.