Expositie Focus
Expositie Focus

Expositie Focus geopend

Algemeen

DELFT - Afgelopen donderdag 26 januari werd in OPEN Delft aan het Vesteplein de expositie “FOCUS: 25 studenten ontwerpen voor Antoni van Leeuwenhoek”, geopend. Deze tentoonstelling werd gemaakt door studenten van de minor Spaces of Display van de faculteit Bouwkunde in samenwerking met TU Delft Science Centre. 

Door Jeroen Stolk

De benaming ‘focus’ komt niet uit de lucht vallen, want de Delftse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek is vooral bekend geworden door zijn microscoop. Dat van Leeuwenhoek meer was dan de verbeteraar van dit optisch instrument zal de opmerkzame bezoeker van de tentoonstelling zeker niet ontgaan. Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) woonde en werkte zijn hele leven in Delft. 

Creatieve mogelijkheden
De tentoonstelling laat de creatieve mogelijkheden zien van de geschiedenis van de microbiologie door de ogen van architectuurstudenten. Hiertoe maakte elke student een selectie van de microscopische collectie en een ontwerp voor de tentoonstelling. Hetgeen resulteerde in een zeer divers aanbod van ontwerpen die zich richten op unieke aspecten van het werk van Antoni van Leeuwenhoek, maar ook op zijn opvolgers. Een half jaar lang werkten de studenten aan het project dat onder meer resulteerde in een aantal maquettes. 

Voor alle leeftijden
De expositie is niet uitsluitend bedoeld voor volwassenen. Kinderen kunnen middels een speurtocht kennismaken met het project. De benadering van Van Leeuwenhoek vanuit divers perspectief biedt een bijzonder beeld. Versterkt door microscopische items zoals een replica van Van Leeuwenhoek microscoop.

Uitgangspunt
TU Delft Science Centre, opdrachtgever voor de expositie, bezit tevens veel kennis en materiaal over Beijerinck (ontdekker van het virus) en Iterson (relatie Botanische Tuin). Sommige studenten namen deze pioniers als uitgangspunt. 

Van 27 januari tot 11 februari 2023 is de expositie gratis te bezoeken bij OPEN Delft, Vesteplein 100.