Buurvrouwen Aïsha en Gerda zijn samen actief in Poptakids in Action (Foto: Rianne Dekker)
Buurvrouwen Aïsha en Gerda zijn samen actief in Poptakids in Action (Foto: Rianne Dekker)

Straattaal klinkt deze week uit: Poptahof Noord

Algemeen

Door Rianne Dekker

AïSHA SRIRAM
Het verhaal van Aïsha Sriram (44) is er één van het kaliber “van krantenjongen tot mediamagnaat”. Als alleenstaande moeder startte ze vanuit de bijstand een eigen bedrijf en vestigde ze zich in de Delftse politiek. Met het oprichten van Poptakids in Action, samen met buurvrouwen Gerda en Tilly, klimt ze bovendien op de bres voor 0 tot 12-jarigen in de wijk Poptahof. “Vanuit het alleenstaand ouderschap heb je het gevoel niet veel voor anderen te kunnen betekenen. Alles draait om je kind en geld verdienen. Met mijn politieke werk en mijn inzet voor meer activiteiten voor de jongste kinderen in de wijk doe ik iets in de overtreffende trap”.

Aïsha woont nu bijna vijf jaar in haar flat aan de Poptahof-Noord. Ze heeft een dochter van 4, Faatimah, voor wie ze alleen zorgt. “Het is zo gelopen”, wil ze daarover kwijt. Ze studeerde in Leiden Opleidingskunde aan de faculteit Pedagogische Wetenschappen.”Dit is gericht op volwassenen onderwijs, op leven lang leren”, aldus Aïsha. “Toen ik afstudeerde merkte ik echter dat hier niet zoveel vraag naar was op de arbeidsmarkt. Ik heb toen allerlei andere soorten werk gedaan en misschien een enkele keer iets dat echt gericht was op mijn vakgebied. Dat was best vervelend, maar wel positief als opgedane werkervaring”.  

Zowel vader als moeder
In 2013 verloor ze haar baan en raakte overspannen. “Het lukte me niet meer om werk te vinden en ging via een ww-uitkering uiteindelijk naar de bijstand. Dit maakte het voor mij als alleenstaande moeder allemaal nog uitdagender. Het is zwaar in mijn eentje, ik moet vader en moeder spelen en 24/7 “aan” staan. Maar ik werk hard om te zorgen dat mijn dochter niets mist. Ze is maandag 31 oktober gestart op de kleuterschool en dat geeft mij de ruimte om te werken aan mijn bedrijf, en in de avonduren aan mijn politieke carrière”.

Uit de bijstand
En de resultaten mogen er zijn. Via sociale coöperatie SCOPE Delft is ze met behoud van uitkering een eigen bedrijf opgestart in advies over het invullen van het opleidingen beleid binnen organisaties. “Dit is binnen mijn vakgebied Opleidingskunde. Het gaat zo goed, dat ik nu SCOPE als opdrachtgever heb! Ik houd me bezig met de ontwikkeling van trainingen voor leden van SCOPE. Voor een andere opdrachtgever ben ik meer bezig met het didactische deel, de kwaliteitscontrole van opleidingen. Mijn bedrijf is dinsdag 1 november officieel in de lucht gegaan en daardoor ben ik ook uitgestroomd uit de bijstand!”

Op naar het raadslidmaatschap
Een heel nieuwe en bijzondere gewaarwording voor Aïsha is haar inwijding in de wereld van de politiek. “Ik ben actief als commissielid Sociaal Domein voor Hart voor Delft. Het is mijn eerste termijn, dus ben net begonnen. De begroting is gepubliceerd, het echte werk moet nog gaan beginnen. De politiek is grillig, je hebt dingen niet altijd in de hand. Ik ga deze termijn afmaken en dan kijken welke kansen er liggen. Mijn hoop is om raadslid te mogen worden!”

Twee verschillende werelden
Aïsha noemt de stap vanuit de bijstand situatie in de Poptahof naar de wereld van de gemeenteraad een groot contrast. “De Poptahof is een buurt met problemen. Ik werk hard aan deze uitdaging. Het gaat om leefbaarheid en veiligheid. Dit valt niet zozeer direct binnen het sociaal domein, maar is wel belangrijk in het algemeen. Het gaat erom, dat het hier een fijne plek is om te wonen voor mijn dochter. Dat heel Delft fijn is om te wonen, en dat er geen plekken meer zijn waar dat niet zo is”.

Poptakids in Action
Vanuit deze visie om de leefomgeving beter te maken, heeft Aïsha met twee buurvrouwen Poptakids in Action opgericht. Hiermee zetten ze zich in voor leefbaarheid en sociale veiligheid voor de jongste jeugd van Poptahof. “Toen mijn dochter 1, 2 jaar oud was, was er hier niet voldoende te doen voor de hele kleintjes. Op dit moment organiseren we alleen nog een jaarfeest, waar de kinderen verwend worden. In september hebben we het derde jaarfeest gehad, met een springkussen, cupcakes maken en een ballonnen man. Ik hoop dat we nog meer kunnen gaan betekenen qua activiteiten, bijvoorbeeld elke woensdagmiddag”.

Iets a la De Border ook in Poptahof
Aïsha maakt zich zorgen over de leeftijdsgroep van pakweg 12 tot 26 jaar. “We missen activiteiten voor tieners, jongeren en adolescenten. Buiten school is er voor hen in deze wijk niets te doen en ze hangen daardoor maar een beetje rond. Een kopie van jeugdcentrum De Border in Tanthof zou hier in de Poptahof ook heel erg nodig zijn”.

GERDA BORGERS
Al 24 jaar woont Gerda Borgers (71) in haar flat aan de Poptahof-Noord. De geboren Leidse en onderbuurvrouw van Aïsha zit daar zo prima, dat ze er volgens eigen zeggen “haar laatste adem wil uitblazen”.

“Doordat we op de korte kant van de flat wonen, lopen er geen mensen langs ons. Het is daarom rustig wonen. Ik heb het er erg naar mijn zin. De ene buur zegt goedemorgen, de ander niet. Maar over het algemeen heb ik een goed contact met iedereen, vooral met mijn buurvrouwen Aïsha en Tilly. Met hen heb ik leuke dingen gedaan met Poptakids in Action. Ook hebben Tilly en ik op een burendag met een tafeltje met koffie en thee in de hal van de flat gestaan. Gewoon, voor de gezelligheid van de bewoners. Op deze manier hebben we kennis gemaakt met Aïsha. Sindsdien hebben we een goede connectie met z’n drieën”. 

Jong moeder en oma
Gerda is alleenstaand, dus haar flat wordt niet vuil. “Er komen geen kleine kinderen meer over de vloer”, zo zegt ze. Dat is wel eens anders geweest. Gerda werd namelijk heel jong moeder. Want met dochters van 53 en 51 kun je dat wel zeggen. “Ja, ik was 17 bij de eerste en 19 bij de tweede”, aldus Gerda. “Mijn kleindochters zijn 13 en 31. Kortom: ze hebben een jonge moeder en jonge oma”. En niet alleen op papier is Gerda jong, ook uiterlijk zou je niet zeggen dat ze al een zeventiger is.

Vrijwilligster Delfshove
Sinds ze kinderen heeft is Gerda gestopt met werken. Daarvoor was ze kassière bij een supermarkt en pompbediende. Wel is ze vijftien jaar lang vrijwilligster geweest bij Woonzorgcentrum Delfshove en wil dit weer gaan oppakken in de toekomst. “Ik ben herstellende van een gebroken schouder en heb daar zes weken voor in Delfshove verbleven. Dan keken de zusters om het hoekje en zeiden: “Goedemorgen, jij hier Gerda? Nu zullen wij jou eens verzorgen!” Dat heeft me zo geraakt, dat ik graag de draad daar weer op wil pakken. Als Corona helemaal weg is ga ik weer beginnen. Eén weekend werken en één weekend vrij. Mijn dochter uit Staphorst komt namelijk wel eens een weekendje. Ik heb daar al een gesprek gehad en houd contact hoe het verder gaat verlopen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!”

MEEDOEN AAN STRAATTAAL?
Achter iedere deur in Delft en omstreken schuilt wel een verhaal. Vaak zijn deze te mooi om achter de deur te blijven steken. Wij zien ze daarom graag aan de voorkant! Heeft u samen met wat buren een mooi verhaal naar buiten te brengen? Meld dit dan via rianne@delftopzondag.nl of 06-40287100 en lees het met trots terug in deze rubriek in Delft op Zondag!

Aïsha Sriram heeft zich uit de bijstand geknokt door haar eigen bedrijf op te zetten (Foto: Rianne Dekker)
Gerda Borgers zet zich graag weer in als vrijwilligster in Delfshove (Foto: Rianne Dekker)
KODAK Digital Still Camera