Jacques van den Berg lanceert nog dit jaar zijn app Redder in Nood.nu (Foto: Rianne Dekker)
Jacques van den Berg lanceert nog dit jaar zijn app Redder in Nood.nu (Foto: Rianne Dekker)

Straattaal klinkt deze week uit: Jonkheer van Riemsdijklaan

Algemeen

Door Rianne Dekker

JACQUES VAN DEN BERG
Het kettinkje met de rode alarmknop, dat zijn moeder in het verzorgingshuis altijd droeg, zette Jacques van den berg (73) al eens aan het nadenken. Met de huidige technologie moest er toch meer mogelijk zijn als alleen de werking ervan binnen de vier muren van het tehuis? Ruim twee jaar geleden overleed zijn vrouw Corinne en kwam Jacques alleen te staan. Maar niet helemaal. Want kleinzoon Stef was begaan met zijn opa. Stel dat er wat met hem gebeurde? Hij stelde een alarm in op zijn telefoon en sprak met opa Jacques af dat hij twee keer per dag een appje zou sturen, zodat men wist dat alles goed met hem ging. De basis voor de app voor alleenstaanden, Redder in Nood.nu, was gelegd.

Op 21 september jongstleden, Wereld Alzheimer dag, werd de testversie gepresenteerd. “Dit jaar nog gaat ie in productie en staat ie in de Stores”, aldus een trotse Jacques. Dit alles dankzij de inzet van softwarebureau Delta-N. “Dit bureau doet ieder jaar iets maatschappelijks en zocht een goed doel. Mijn dochter, die daar werkt, gaf aan dat haar vader vast wel iets wist....Ik heb toen mijn plan opgeschreven en een aantal jonge jongens is daar aan het ontwikkelen geslagen. We hebben elke week overleg via Teams”. 

De werking
Jacques legt uit: “De app kun je downloaden en werkt met drie knoppen, waaronder de groene “Goed” knop. In de app kun je instellen dat op een of meerdere tijden per dag een alarm afgaat ter controle of alles goed met je is. Druk je dan niet op de Goed-knop, gaat er in de app een algemeen alarm af. Iedereen in de groep kan dan actie ondernemen. Zo zou het bijvoorbeeld ook heel mooi zijn als er door zieken, die contact hebben met Buurtzorg, afspraken kunnen worden gemaakt om Buurtzorg in de app te laten zetten. Deze organisatie heeft immers ook weer contacten met huisartsen. Waar we ook mee zaten was: wat als je telefoon op “stil” staat? We hebben geregeld dat het alarm er dan toch doorheen komt. En we zijn ook bezig of we er GPS aan kunnen hangen, want stel dat je in het bos loopt en er gebeurt iets met je”.

Alles digitaal
Het is nu aan Jacques om een groep te vormen van wie er in de app wil. Hij heeft na oproepen in de Nieuwsbrief van Alzheimer Delft, die hij maandelijks in elkaar zet, en het informatieblad van de Zonnebloem, nu al aardig wat reacties ontvangen. Ook Eenzaamheid.nl hielp hem aan eventuele deelnemers. En alleenstaande buurman Hans van den Bergh, die verderop in Straattaal ook nog aan het woord komt, heeft al te kennen gegeven heel blij met de app te zijn.
Jacques zegt alles op de computer te doen en op zijn leeftijd is dat best bijzonder. Naast het maken van de Alzheimer Nieuwsbrief, verzorgt hij ook het regionieuws voor de MS-vereniging en persberichten voor de leden. Hij werkte 42 jaar voor de TU Delft, waar hij bijvoorbeeld samen met de automatiseringsafdeling verantwoordelijk was voor de automatisering van het tentamen aanmeldsysteem.  

HANS VAN DEN BERGH
Hans van den Bergh (bijna 67) is een bewoner van het eerste uur. De gepensioneerde civieltechnisch procesmanager is al bijna 25 jaar de overbuurman van Jacques van den Berg en niet van plan te verhuizen. Hij heeft het naar zijn zin in de rustige hoek die de Jonkheer van Riemsdijklaan is. Er is geen verkeersoverlast en hij heeft een goed contact met zijn buren. “Als we elkaar zien groeten we, af en toe drinken we wat en als het nodig is weten we elkaar te vinden”.

De alleenstaande Hans is dan ook een gegadigde voor de app van buurman Jacques. “Het geeft een stukje rust. Als er iets gebeurt is er de “Help” knop en als ik niet reageer als het alarm afgaat staat er zo iemand voor mijn deur. In de meeste groepsapps wordt een hoop onzin verkondigd. Deze bevat geen onzin en geklets, maar is functioneel en praktisch en gericht op onvoorziene omstandigheden. Je wordt als alleenstaande steeds afhankelijker van buren omdat er in de gezondheidszorg een tekort is aan personeel. Burenzorg is gewoon heel belangrijk. Vroeger deed ik alles zelf, maar nu ga ik bijvoorbeeld het dak niet meer op. Een aantal buren heeft ook een sleutel van mij. Het is belangrijk dat dit ook in de app naar voren komt, dus waar eventueel sleutels aanwezig zijn. Ook heb ik goede ervaringen met Buurtzorg hier op Ypenburg, dat een kort lijntje met de huisarts heeft”.  

Rare wereld
Hans vertelt dat er een hoop mensen uit de straat verhuisd zijn in de loop der jaren. “Ik denk dat er nog zo’n zeven zijn die er vanaf het begin, 1998, wonen. Vroeger had je nog wel eens een straatbarbecue, maar dat is inmiddels lang geleden. Maar het contact in de straat is goed en ik heb vooral een nauwe band met mijn buurman Pierre. Die kan ik bijvoorbeeld vragen het dak op te gaan. Ik ben blij met deze contacten. Het geeft veiligheid in deze een beetje rare wereld. Alles verandert, wordt wat minder. Je leest van alles op social media en dat maakt je af en toe angstig. Vroeger was er ook van alles aan de hand hoor, maar op deze leeftijd denk je er meer over na”.
Desondanks gaat Hans niet in een hoekje zitten. Hij is vrijwilliger bij het Watersport Verbond, waar hij zeker vijf dagen zoet is met het onderhoud aan boten en auto’s. “Daar heb ik het erg druk mee. Ik heb buiten een zus op de Veluwe verder geen familie, dus kan ik daar hele dagen mee vullen”.

In zijn arbeidzame leven was Hans civieltechnisch manager op diverse locaties in bijvoorbeeld Rotterdam en Rijswijk. Zo heeft hij zich van 1996 tot 2010 beziggehouden met de aanleg van de infrastructuur van Ypenburg. “Zo wist ik ook dat deze huizen te koop waren. En de rest is bekend”. 

ELLIE EN HENK STEENVOORDEN
Twintig jaar geleden streken Ellie (77) en Henk (78) Steenvoorden neer in de straat. “De huizen waren toen vijf jaar oud. We zochten een huis waar we, als dat nodig zou zijn, ook beneden konden wonen en dat was hier mogelijk. We hebben beneden ook een douche gemaakt voor als we niet meer naar boven kunnen. Je moet proberen het jezelf een beetje makkelijk te maken”.

Volgens Ellie is het rustig wonen in de straat, want er komt op het pleintje eigenlijk alleen bestemmingsverkeer. Ellie en Henk zijn de directe buren van Jacques en de overburen van Hans. Er is een goed contact met de buurt. Toen zij zich vestigden in de Jonkheer van Riemsdijklaan gingen ze ook beiden met de VUT. “Mijn man werkte als engineer bij Gist Brocades, dat later overgenomen werd door DSM. Ik werkte een poosje als receptioniste bij zorgverzekeraar IZA, maar toen mijn man eenmaal met de VUT was had ik zoiets van: nu vind ik het ook welletjes met werken”.
Het stel viel niet echt in een gat na het arbeidzame leven. “We tennisten en pasten op onze twee jongste kleinkinderen, die inmiddels alweer 16 en 17 jaar zijn”. Henk en Ellie hebben ook nog twee oudere kleinkinderen van 27 en 23 jaar.

Heggen en stoeptegels
Ook was en is Henk actief in het Buurtpreventieteam. Nadat dit even op een laag pitje was komen te staan, pakt hij het nu weer aardig op volgens Ellie. “In principe loopt hij een of twee keer in de week door de wijk met mensen uit de wijk. Als een trottoir bijvoorbeeld moeilijk toegankelijk is vanwege een brede heg die eroverheen steekt, wordt de verantwoordelijke bewoner aangesproken om de heg aan te pakken. Hierop wordt niet altijd even positief gereageerd. In het uiterste geval kan het altijd nog via de wijkagent gespeeld worden, die heb je hier op Ypenburg. Of bij een gevaarlijke situatie als ongelijke stoeptegels kan iemand van de gemeente die op de wijk zit worden benaderd. Want het is natuurlijk niet de bedoeling om languit te gaan. Meestal wordt hier vrij snel op gereageerd en gehandeld”.

Ellie houdt haar conditie op peil door een keer in de week te gaan aqua joggen. Haar stem houdt ze soepel door te zingen in een koor in Nootdorp. Verder vieren zij en Henk graag vakantie met de caravan. Hun favoriete bestemming Frankrijk is echter de laatste jaren door de Corona toestanden niet bezocht. “We zijn in Nederland gebleven en dat was ook prima en mooi. Maar de plannen om weer richting Frankrijk te gaan zijn er. Alleen nog even afwachten of het ook mogelijk is, er zijn zoveel rare dingen bezig”. 

Samen met wat buren ook meedoen aan Straattaal? Meld u dan aan via rianne@delftopzondag.nl of 06-40287100

Hans van den Bergh maakt graag gebruik van de app van buurman Jacques (Foto: Rianne Dekker)
Ook Ellie Steenvoorden woont prima naar haar zin in de straat
Afbeelding