Job Duijndam (Tekst en foto's: Sjaak Oudshoorn)
Job Duijndam (Tekst en foto's: Sjaak Oudshoorn)

Gouden feest in de Hippolytuskapel

Algemeen

DELFT - Het is dit jaar een halve eeuw geleden dat de Hippolytuskapel aan de Oude Delft/hoek Nieuwstraat opnieuw in gebruik werd genomen als ‘kerk aan de weg’. Dat wordt zondag 4 september vanaf 11.00 uur gevierd met een feestelijke Eucharistieviering waarbij ook bisschop mgr. Hans van den Hende aanwezig is. Iedereen is daarbij welkom in de kapel waar plaats is voor rond de tweehonderd ‘verstrooiden’.

Het motto van de Hippolytuskapel is ‘Dispersos convoco’. Dat betekent: ‘Verstrooiden roep ik bijeen’. In de eeuwenoude kapel die uit 1400 stamt, is plaats voor iedere voorbijganger. Dat geldt voor de bezoekers, maar ook voor de wisselende voorgangers die allemaal vanuit hun eigen persoon en perspectief voorgaan.

Dat zegt Job Duijndam, die alles behalve een voorbijganger is. Hij is sinds 1976 als dirigent van het koor en bestuurslid aan de kapel verbonden. Vier jaar eerder betrok een groep ‘dolende katholieken’ de kapel. Dat waren destijds mensen die het helemaal niet eens waren geweest met het sluiten van de Hippolytuskerk aan de Voorstraat. Ze ‘kerkten’ onder meer in De Doelen totdat de mogelijkheid zich voordeed om de kapel weer zijn oude functie van Godshuis terug te geven.

Sinds de Reformatie eind zestiende eeuw werd de kapel voor van alles gebruikt: opslagplaats van wapens, kantoor van instanties, opslagplaats van serviesgoed van Bender en sinds de jaren twintig van de vorige eeuw was het een representatieve locatie van de TU Delft. Een ‘aula’ waar vergaderingen, officiele bijeenkomsten, promoties enzovoort werden gehouden. In de loop van de jaren zestig realiseerde de TU moderne en grotere gebouwen en was de kapel aan de Oude Delft niet meer nodig.

En zo kon op 30 juli 1972 de kapel weer echt als kapel worden ingezet. Sindsdien is er een stichting met een betrokken bestuur die de kapel beheert en onderhoudt. In de loop van de eeuwen is de kapel meerdere malen herbouwd, hersteld en gerestaureerd. Dat is een voortgaand proces.

In katholiek Delft neemt de kapel een bijzondere plaats in. Er zijn iedere week drie vieringen waarbij bijna altijd verschillende priesters voorgaan. Het tekort aan gewijde priesters lijkt op de Hippolytuskapel geen vat te hebben. Er is op dinsdagavond een viering vanaf 19.15 uur, op zaterdagavond vanaf 17.15 uur (met vanaf 16.30 uur een uitstalling van het Allerheiligste) en op zondag is er een viering vanaf 10.30 uur. De jubileumviering op 4 september is bij wijze van uitzondering vanaf 11.00 uur.

Job Duijndam dirigeert al bijna vijftig jaar de muziek - het koor - dat zich steeds weer vernieuwt en daarbij dirigeert hij ook heel veel andere zaken. Een andere terugkomer/blijver is organist Kees van der Zanden. Een punt van zorg is natuurlijk wel wat er gebeurt of niet gebeurt als deze mensen ooit een keer wegvallen. Job Duijndam heeft zorgen genoeg maar maakt zich niet druk over de toekomst. Op de een of andere manier is er altijd weer een oplossing, zegt hij. Als een koorlid op hoge leeftijd overlijdt, komen een paar dagen later een paar nieuwe zangers zomaar de trap op lopen om het over te nemen. Kortom: het moment is daar voor een zorgenloos kapelfeest waarbij iedereen welkom is. “We hebben nog nooit iemand geweigerd of teruggestuurd, dus dat gaat nu ook niet gebeuren”, zegt Job Duijndam lachend.

De Hippolytuskapel  (Tekst en foto's: Sjaak Oudshoorn)