Goed brood. lekker gebak en een glimlach van Tanja. (Foto: EVE)
Goed brood. lekker gebak en een glimlach van Tanja. (Foto: EVE) Foto:

Bakker van Roon: meer dan goed brood alleen

Algemeen

DELFT – Het dagelijks brood is minder vanzelfsprekend dan altijd leek. De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor de bakkers in Delft. Maar Bakker van Roon houdt het binnen de perken. “Een eerste levensbehoefte moet wel betaalbaar blijven.”

Ja, ook Jack van Roon heeft zijn prijzen iets moeten verhogen. “Daar ontkom ik niet aan. Meel, bloem, gas en elektriciteit, het is allemaal duurder geworden”, legt hij uit. “Maar een verdubbeling van de broodprijs, wat in de media gesuggereerd wordt? Nee, dat gaat bij mij niet gebeuren. Dan moet het wel heel gek lopen.”

Eerste levensbehoefte 
De reden daarvoor is eenvoudig: “Het dagelijks brood is een eerste levensbehoefte. Dat moet betaalbaar blijven.” Hoewel Jack zelf geen Oekraïens graan gebruikt, merkt hij de gevolgen van het wegvallen van die productie wel: “Landen die wel afhankelijk zijn van graan uit Oekraïne proberen het nu in Europa en elders te kopen. Daardoor zijn bijvoorbeeld bepaalde graansoorten, zoals Australische bushtarwe, ook moeilijker te krijgen, en daardoor kan ik bepaalde soorten brood niet maken. In september komen we wel weer met het speciale Oogstbrood; met pitten en zaden en geroosterde tarwekiemen.” De oorlog in Oekraïne is niet de enige reden dat de prijzen stijgen. “In Duitsland, waar een deel van mijn meel vandaan komt, hebben de graanboeren last van droogte”, weet Jack. “Daardoor groeit het graan slecht, en je moet maar afwachten of het voldoende ontkiemt.” Het is dus nog afwachten hoe het verloop verder in het jaar zal zijn. “We moeten er het beste van maken.”

Meer dan brood
Maar het beste maken, dat is Jack en zijn mensen wel toevertrouwd. Ook als het om meer dan brood alleen gaat. Zo werden de oranje tompoucen van Bakker van Roon in april nog bekroond met goud door brancheorganisatie Foodbase. “Nu zijn ze weer gewoon roze. Maar nog steeds net zo lekker”, verzekert Jack. Met het aanbreken van de zomer is het ook weer de tijd voor heerlijke zomerbaksels met vers fruit, zoals de kasaardbeien die Jack persoonlijk bij een kweker uit Hoek van Holland haalt, en frambozen uit het Westland. “Verser kan het niet.” Dit weekend is het natuurlijk Vaderdag. Verwen je vader, grootvader of bonusvader daarom eens met een speciale Vaderdagtaart van Bakker van Roon!
Wat er verder ook mag veranderen, Bakker van Roon blijft de ambachtelijke bakker, die alles bereidt met verse en eerlijk ingrediënten. En dat proef je. Bakker van Roon bezorgt ook nog steeds aan huis. Kijk op de site www.bakkervanroon.nl voor meer info.