Afbeelding

Ervaar op 6 juni a.s. Kasteel Oud-Wassenaar met muziek, bezienswaardigheden en veel sfeer

Algemeen

Op tweede pinksterdag 6 juni a.s. stelt Kasteel Oud Wassenaar zijn deuren gratis open in het kader van de landelijke kastelendag. Kasteel Oud-Wassenaar is gelegen temidden van de prachtige landgoederen en lanen in Wassenaar. Het kasteel met zijn unieke zalen, terras op het zuidwesten, en een grote kasteelvijver is dé locatie waar ook al heel wat Delftse artiesten met genoegen evenementen beleefde. Van Polle Eduard, Carry Janssen,  Ferdinand Bakker, Michel van Dijk, Ferry Lever tot en met de Delftse nachtburgemeester Leo Quack, kunstenares Kerdy van Vuuren,  en onze huisfotograaf Koos Bommelé.  

Tekst en foto: Martin Reitsma

Op dit prachtige kasteel is veel te beleven en te zien. Het statige gebouw heeft een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot rond 1875.
Het landelijke thema voor dit jaar is kastelen en rampen. In de loop der eeuwen hebben kastelen en buitenplaatsen flink wat rampen doorstaan, waarover vele verhalen te vertellen zijn. Laat u zich evenwel niet afschrikken door het zware thema van dit jaar. Zo´n kasteelbezoek is echt de moeite waard en ook nog een prachtige ambiance om de mooiste foto´s te kunnen maken en te genieten van de unieke sfeer die zo´n kasteel oproept bij velen.
Ook kasteel Oud Wassenaar bleef niet gevrijwaard van tegenslag en ingrijpende gebeurtenissen.  Bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen gebruikten de nazi’s het kasteel om buitenlandse gasten onder te brengen.

Hoewel deels gerestaureerd, moet er nog het nodige worden gedaan
De verankering was de afgelopen decennia in slechte staat en dakkapellen gingen door roest kapot. Tussen 2001 en 2005 is de buitenzijde van het gebouw gerestaureerd Vrijwel al het lood, zink en leiwerk is vernieuwd. De restauratie van de uitbouw en het interieur is evenwel nog altijd niet uitgevoerd door geldgebrek

Gepassioneerde en gedreven kasteelbeheerder Luc zet zich met hart en ziel in voor het kasteel
Kasteelbeheerder Luc zet zich met hart en ziel in om doormiddel van evenementen geld bij elkaar te brengen om verdere restauratie mogelijk te maken en het toch al fraai ogende kasteel in oude luister te herstellen.

Hoewel er veel tijd in gaat zitten, doet Luc dit onbezoldigd en vanuit zijn passie en liefde voor het kasteel. Schrijver dezes weet uit ervaring hoeveel tijd, moeite en geld hij investeert om het kasteel weer goed op de kaart te zetten en zijn gasten op een vriendelijke en servicegerichte wijze te ontvangen. Er worden voorts TV opnames, filmopnames, bezichtigingen en rondleidingen gehouden waarbij Luc ook nog regelmatig wordt gebeld om informatie.

Rondleiding door het kasteel
Tijdens mijn interview met Luc arriveert er net een nieuwe groep mensen. Allen gezeten in een huifkar, getrokken door enkele paarden met op de bok twee in uniform gestoken menners. Luc nodigt de groep uit om met hem het kasteel te betreden voor een bezichtiging. Schrijver dezes volgt de groep en betreedt met hen de imposante hal. De hal is een uit marmer opgetrokken ontvangstruimte met brede trappartijen. Bij het betreden van het kasteel word ook ik overrompeld door de majestueuze uitstraling van deze ruimte. De prachtige glas in lood koepel zorgt voor een warme belichting.’ De hal kan gebruikt worden voor de huwelijksceremonie, als stijlvolle receptieruimte of als swingende dansruimte. Luc zet met zijn gezelschap de rondleiding voort en laat ons de Witte Salon zien. Deze ruimte is voorzien van mooi licht met veel authentieke ornamenten, een houten vloer en een fantastische schouw. Het is bijzonder geschikt als dinerruimte en om in te richten als een lounge cocktailbar. Vanuit de salon komen we in de Jachtkamer Deze bijzonder sfeervolle ruimte voert ons in de tijd terug. Met een prachtige houten lambrisering, wandstoffering en Chesterfield banken. Ik waan me nu in een echte herenkamer uit vroegere tijden. Vanuit hier komen we vervolgens in de aangesloten Bar. Deze Bar geeft ons het echte “bruine-kroeg-gevoel”. Een knusse ruimte waar al velen een ijskoud biertje konden drinken of zelfs een ouderwets glaasje jenever. Het kasteel is imposant, met veel ruimtes en de kleine en grote Franse salon. De groep bezoekers is enthousiast en krijgt een drankje aangeboden.
De ruimtes zijn uitermate geschikt voor een diner, feest of receptie. De zalen zijn in combinatie of afzonderlijk te gebruiken en geven toegang tot een groot terras. Vervolgens volg ik het gezelschap naar de balzaal, ook voor mij herkenbaar, deze fraaie zaal was al het decor voor vele spraakmakende evenementen. De beroemde fijnschilder Jean Thomassen hield er zijn boekpresentaties ten overstaan met veel BN’ers, Er werden popreunies gehouden met bekende popartiesten. John Meijer en schrijver dezes lieten er hun culturele films in première gaan. Er werden jamsessies gefilmd met groten uit de muziekscène en het was ook de ruimte voor velen om hun huwelijksdag swingend af te sluiten. Ook de bovenruimte, te bereiken via de statige trap is zeer de moeite waard. Die moet u zelf maar eens gaan bekijken.

U bent op 6 juni a.s. welkom op de open dag op kasteel Oud Wassenaar in het kader van kastelendag. Kasteelbeheerder Luc zal u met zijn service-gerichte team van harte welkom heten en stelt voor de bezoekers ook nog een welkomstdrankje beschikbaar. Tijdstip van 10.00 tot 17.00 - Voorts is er aansprekende muziek in samenwerking met Martin Reitsma van de Boulevard of Music. Adres: Kasteel Oud Wassenaar - Park Oud Wassenaar 1 te Wassenaar. Er is ruime parkeergelegenheid. Op You Tube kunt u een video zien van John Meijer en Martin Reitsma waarop Luc te volgen is.

Meer info: https://dagvanhetkasteel.nl

De video van Martin Reitsma en John Meijer