Klimaatmaat Mick van der Steeg. (Foto: Koos Bommelé)
Klimaatmaat Mick van der Steeg. (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Mick van der Steeg

DELFT - De dertig-jarige Mick van der Steeg is initiatiefnemer van de tegelwipactie en is vrijwilliger bij De Klimaatmaat. Hij houdt zich wekelijks bezig met het vergroenen van de stad door van verschillende acties. De Klimaatmaat is een organisatie die zich bezighoudt met het klimaatadoptief maken van Delft. Dat houdt in dat zij maatregelen nemen ten gevolgen van hevige regenbuien, maar ook voor droge periodes. 

Door Sara Tholenaars

Het vergroenen van de stad zal ervoor zorgen dat de regenbuien beter worden opgevangen en om de hitte beter aan te kunnen. Door het vergroenen van Delft zal je leven in de stad een stuk aangenamer worden. De Klimaatmaat helpt jou om jouw tuin klimaatbestendig te maken. 

Tegelwippen
‘Tegel eruit, plant erin’ dat is waar het tegelwippen eigenlijk voor staat. Steden zijn erg versteend en door de steden meer te vergroenen, kan het water weer makkelijk in de bodem zakken en wordt de temperatuur in de stad niet te hoog, want beton houdt warmte vast. “We hebben een aantal acties, de eerstvolgende zal plaatsvinden op eerste Pinksterdag, zondag 5 juni. Op deze dag wordt er samengewerkt met de organisatie Cleanup All. Tijdens deze actie is er de mogelijkheid om gratis tegels in te leveren uit je eigen tuintje. In ruil daarvoor krijg je een voucher van Tuincentrum GroenRijk ‘t Haantje in Rijswijk. Hier kunnen de mensen een plantje halen.”

Naast de tegelwip actie van 5 juni, is er ook nog een prijsvraag. Bewoners kunnen een idee indienen voor hun eigen tuin of voor een groep tuinen. Het idee dat wint krijgt een geldbedrag om dat idee te realiseren. “Er zijn al best wat leuke ideeën binnengekomen. De actie loopt nog tot woensdag 15 juni. Voor meer informatie kunnen de mensen naar www.klimaatmaatdelft.nl.”

Dankbaarheid
“Wat ik zelf belangrijk vind, is duurzaamheid. Dat de stad ook echt groener wordt. Daarnaast is het ook hartstikke leuk om te zien dat het concreet resultaat oplevert. Als je hebt geholpen met het aanleggen van een geveltuintje, dan kun je zien als je door de stad fietst dat allerlei leuke plantjes groeien en dat er bijen om heen vliegen. Ik merk ook dat de mensen dankbaar zijn voor onze hulp. Het gaat hen niet zo zeer om de voucher die ze krijgen voor de plantjes, maar meer dat ze geholpen zijn. De mensen reageren ook altijd zo enthousiast. Dat vind ik leuk om te zien.”

Klimaatmaten
Naast het vergroenen en verduurzamen van de stad helpen de Klimaatmaten van De Klimaatmaat ook bij andere werkzaamheden. “Er zijn bewoners die heel graag mee willen helpen aan het vergroenen van de stad, maar vanwege omstandigheden kunnen zij dit niet. Zo hielp ik laatst een mevrouw die een heupoperatie achter de rug had en moeite had met tillen. Ik heb toen geholpen met ongeveer 20 tegels uit haar tuin te wippen. Dat soort hulp bieden wij ook als Klimaatmaten. Daarnaast zijn er Klimaatmaten die zich bezighouden met het vergroenen van schoolpleinen. We hebben dan ook regelmatig contact met scholen. Zo zijn wij op verschillende vlakken erg actief. Wij hebben namelijk ook een ophaalservice, om de tegels bij de mensen thuis op te halen.” De klimaatmaten helpen ook met het planten van klimplanten, sommige mensen hebben niet echt groene vingers en weten niet hoe dat werkt.

Actieweken
Hoeveel tijd Mick besteedt aan De Klimaatmaat, verschilt per week. “In principe ben ik er elke week mee bezig, zeker als er een actieweek is, zoals ‘Tegen eruit, plant erin’. Ik ben dan veel buiten en ben dan samen met de andere Klimaatmaten de hele middag en soms tot de avond wel bezig. In de winter liggen de werkzaamheden vaak stil, omdat de weersomstandigheden niet ideaal zijn.”

De Klimaatmaat biedt ook starterspakketten aan om je tuin groener te maken. Denk aan een groen dak, regenton, of plantenpakket. De aanleg kan je zelf doen of laten uitbesteden aan een van de Klimaatmaten.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!

Meer berichten
 
CustomHtml_1